DünyaGenelManşet

‘Özgür bölge’ kurdular!

Burada koşmak, fotoğraf çekmek ve araba kullanmak yasak, hatta kasabanın girişinde “Şu an Avrupa Birliği topraklarına veda ediyorsunuz” yazan bir tabela mevcut. İşte Avrupa’nın ortasındaki özgür kasaba Christinia’nın ilginç hikâyesi

35 HEKTARLIK ALANDA YER ALIYOR… Christiania, Danimarka’nın Başkenti Kopenhag’da otonom bölge olarak 35 hektarlık bir alana kurulu. Bölgeyi mesken edinen gençler, bir süre sonra diledikleri her şeyi yapabildikleri bohem bir yaşam tarzı oluşturmuşlar.

KENDİ KURALLARI GEÇERLİ… 971 yılında bir grup sanatçı ve genç terk edilmiş bir bölgeyi işgal ettiler. Avrupa Birliği’nin kurallarını tamamen reddettiler ve burada yalnızca kendi oluşturdukları kuralların geçerli olması için direndiler. Ortak amaçları; ruhsal ve fiziksel kirlilikten uzaklaşmak! Peki, bağımsız ilan edilen bu bölge nerede? Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ın en ünlü bölgelerinden biri olan Christiania’da…

PEK ÇOK SANAT DALI ÖN PLANDA… Christiania’ya adım attığınızda müzik, resim gibi pek çok sanat dalının ve sporun ön planda olduğunu görebilirsiniz. Burada birbirinden renkli graffitilerin süslediği duvarlar, organik kafeler ve marketler, konser alanları, sanat galerileri de var. Özgür bir bölge yaratalım derken kendi bayraklarını ve para birimlerini oluşturmayı da ihmal etmemişler. Bayrakları kırmızı renkte ve kırmızının üzerinde yan yana duran üç tane sarı daire var. Para birimleri ise Løn. Ama burada alışveriş yaptığınızda veya bir şeyler yemek istediğinizde Danimarka Kronu’nu kullanabiliyorsunuz.

850 İNSAN 400 KÖPEK VAR… Daha da ilginç kısmına gelecek olursam, Christiania yaklaşık 800-850 kişilik bir insan nüfusuna ve yaklaşık 400 kadar da köpek nüfusuna sahip. ‘Nasıl bu kadar az kişi olabilir?’ diye sorduğunu duyar gibiyim.

EĞLEN, KOŞMA VE FOTOĞRAF ÇEKME… Eğlen, koşma ve fotoğraf çekme! Eğlenmene bak, çünkü burası özgür ruhlu insanların bölgesi. Koşma çünkü koşarsan polisle alakalı bir durum olduğunu düşünüyorlar ve bu onlar için tehlike çanları çalıyor demek. Fotoğraf çekmek ise özellikle Pusher Street’te yasak… En hassas oldukları yasaklardan biri de hırsızlık. Hırsızlık yapanlar yaka paça sınır dışı edilip Kopenhag’a geri yollanıyor. Kendi kurallarımızı kendimiz koyarız derken çok ciddiler. Yukarıda bahsi geçen üç yasağın yanı sıra şiddet, silah taşımak ve araba kullanmak da yasak.

Christiania, Danimarka’nın Başkenti Kopenhag’da otonom bölge olarak 35 hektarlık bir alana kurulu. Bölgeyi mesken edinen gençler, bir süre sonra diledikleri her şeyi yapabildikleri bohem bir yaşam tarzı oluşturmuşlar.
1971 yılında bir grup sanatçı ve genç terk edilmiş bir bölgeyi işgal ettiler. Avrupa Birliği’nin kurallarını tamamen reddettiler ve burada yalnızca kendi oluşturdukları kuralların geçerli olması için direndiler. Ortak amaçları; ruhsal ve fiziksel kirlilikten uzaklaşmak! Peki, bağımsız ilan edilen bu bölge nerede? Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ın en ünlü bölgelerinden biri olan Christiania’da…

Tahmin edeceğiniz gibi bu istekleri ve amaçları hiç de kolay gerçekleşmemiş. 40 yıl boyunca Christiania’nın yerlileri ile hükümet arasında pek çok kavgalar ve çatışmalar yaşanmış. Fakat Christianialılar davasından hiç vazgeçmemişler.

Nisan 2011’de Danimarka hükümeti ile Christiania’nın geleceği hakkında görüşmeler devam ettiği için Christiania halkı geçici olarak bu bölgeyi kapatıp sonra tekrar açmışlar. Tüm bu zorlu mücadelelerin sonunda ise, Temmuz 2012’de resmi olarak ‘Freetown Christiania’ (Özgür Bölge Christiania) kurulmuş.,.

Avrupa’nın tam ortasında ama Avrupa’dan bağımsızAvrupa Birliği’nin kurallarını reddeden, kendi kurallarını uygulayan bu bölgenin Kopenhag ile sınırları nasıl ayrılıyor? Tek bir adımla gerçekten tüm kurallar değişiyor mu?

Çok meraklandırmadan cevabımı vereyim, ‘Christiania’ tabelası ile bu sınırlara girdiğini ve ‘Şu anda Avrupa Birliği’ne giriyorsunuz’ tabelası ile artık bu sınırlardan çıkıp tekrar Kopenhag’a geri döndüğünü anlıyorsunuz.

Christiania’ya adım attığınızda müzik, resim gibi pek çok sanat dalının ve sporun ön planda olduğunu görebilirsiniz. Burada birbirinden renkli graffitilerin süslediği duvarlar, organik kafeler ve marketler, konser alanları, sanat galerileri de var.

Özgür bir bölge yaratalım derken kendi bayraklarını ve para birimlerini oluşturmayı da ihmal etmemişler. Bayrakları kırmızı renkte ve kırmızının üzerinde yan yana duran üç tane sarı daire var. Para birimleri ise Løn. Ama burada alışveriş yaptığınızda veya bir şeyler yemek istediğinizde Danimarka Kronu’nu kullanabiliyorsunuz.

BURADA YAŞAMAK PEK KOLAY DEĞİL

Daha da ilginç kısmına gelecek olursam, Christiania yaklaşık 800-850 kişilik bir insan nüfusuna ve yaklaşık 400 kadar da köpek nüfusuna sahip. ‘Nasıl bu kadar az kişi olabilir?’ diye sorduğunu duyar gibiyim.

Mesela diyelim ki Christiania’yı çok sevdiniz ve artık burada yaşamak istiyorsunuz. Buradan öyle elinizi kolunuzu sallayarak, parasını verip ev satın almak mümkün değil. Hatta köpek sahiplenmek bile çok zorlu bir süreç, hatta yasak desem daha doğru olur.

Peki, ev satın almanın hiçbir yolu yok mu? İsterseniz bunun için başvuruda bulunabilirsiniz. Tabii uzun bir başvuru listesine girip değerlendirilmeye alınmaya hazırsanız… Yani anlayacağınız, Christiania’nın yerlisi hepimize ‘Bırakın da biz sahip olduğumuz düzeni ve birliği korumaya devam edelim. Siz de istediğiniz zaman gelin ama sadece gezin!’ diyor.

BU KURALLARA DİKKAT!

Christiania’nın en ünlü kısmı Pusher Street (Pusher Sokağı) girişindeki ‘Green Light District’ panosu buraya gelenleri üç temel kuralla karşılıyor.

Eğlen, koşma ve fotoğraf çekme! Eğlenmene bak, çünkü burası özgür ruhlu insanların bölgesi. Koşma çünkü koşarsan polisle alakalı bir durum olduğunu düşünüyorlar ve bu onlar için tehlike çanları çalıyor demek. Fotoğraf çekmek ise özellikle Pusher Street’te yasak…

En hassas oldukları yasaklardan biri de hırsızlık. Hırsızlık yapanlar yaka paça sınır dışı edilip Kopenhag’a geri yollanıyor. Kendi kurallarımızı kendimiz koyarız derken çok ciddiler. Yukarıda bahsi geçen üç yasağın yanı sıra şiddet, silah taşımak ve araba kullanmak da yasak.

BİR CHRİSTİANİA GELENEĞİ

25 Aralık günü, yani Noel zamanı evsizler, yalnız yaşayanlar, hasta olan veya kutlama için imkânı olmayan insanlar için müzisyenleri ayarlıyorlar, yemekler hazırlıyorlar ve büyük bir salonu süsleyerek her şeyi partiye hazır hale getiriyorlar.

Her yıl özenle hazırladıkları bu parti başta bu bahsettiğim insanlar için yapılsa da, kapıları her zaman herkese açık…

Dünyada Christiania gibi sıra dışı birçok yer var. Bazısı haritada bile görülmüyor. Hatta bir köyün yüzölçümü kadar toprakları var.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu