KıbrısManşet

Özkıraç: Yüzde 1 olması gereken kükürt oranı yüzde 5

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen) Başkanı Kubilay Özkıraç, Teknecik Elektrik Santrali’nde kullanılmaya başlanan akaryakıtın nereden alındığının belli olmadığını söyledi

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen) Başkanı Kubilay Özkıraç, Teknecik Elektrik Santrali’nde kullanılmaya başlanan akaryakıtın nereden alındığının belli olmadığını söyledi, “Bizim duyduğumuz kükürt oranının yüzde 5 olduğu yönünde. Çalışanlar maske ile işlerini sürdürüyor” dedi.

Gazetemizin daha önce gündeme getirdiği ve Ekonomi Bakanı Erhan Arıklı’nın elektrik üretimi için ihalesiz olarak 24 bin ton yakıtın acil ve ucuzca alındığını açıklaması üzerine kükürt oranının yüksek olacağı iddia edilmişti. Uzmanlar ihalesiz ve ”ucuz” alındığı söylenen bu yakıtın kükürt oranın tartışmalı olabileceğini ve daha önce olduğu gibi yüksek yönetim denetçisi nezaretinde mutlaka gerekli testlerin yapılması gerektiğini vurgulamıştı.

Başkan Özkıraç, Teknecik Elektrik Santrali’nde kullanılan akaryakıtın nereden geldiğini bilmediklerini söyledi. Kükürt oranının sır gibi saklandığına dikkati çeken Özkıraç, “Bu akaryakıtı nereden aldıklarını ve kükürt oranının yüzde kaç olduğunu kamuoyuna çıkıp açıklasınlar. bizim duyduğumuz oranın yüzde 5 olduğu yönünde” dedi.

Kükürt oranının yüzde 1 olması gerektiğinin altını çizen Özkıraç, “Bizim için en başta sağlık geliyor. Çalışanlar maske ile işlerini sürdürüyor. Gereken yapılmazsa sendika kendi önlemini alır” vurgusunu yaptı. Daha önce de kükürt oranıyla ilgili sorunlar yaşandığı ve limit oranın aşıldığı biliniyor. Biz de Yeşil Kıbrıs olarak yetkililere derhal çağrıda bulunuyor ve resmi laboratuvar belgeleriyle ELSEN’in ortaya koyduğu iddialara karşılık kükürt oranındaki gerçek değeri açıklamaları için çağrıda bulunuyoruz.

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu tarafından fuel-oil yakıtının kabul edilebilir ve kullanılabilir standartlarda olup olmadığının belirlenebilmesi için uluslararası sınıflandırmalar kullanmaktadır. Yakıt tedarikini yapan şirketin bu standartlara uyması gerekmektedir. Ayrıca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulunun Ö(K-1)136-2016 sayı ve 20 Ocak 2016 tarihli kararı ile Elektrik Santralleri için ağırlıkça %1’den fazla kükürt içeren fuel-oil ithal edilmesi yasaklanmıştır.

2019 yılında, Yüksek Yönetim Denetçisi tarafından Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu nezdinde yapılan soruşturmada Teknecik Elektrik Santrali’ne gelen gemilerden alınan numunelerin Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu personeli tarafından yolcu beraberinde analizlerinin yaptırılması için Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Petrol Araştırma Merkezi (PAL)’ne gönderildiğini, analizlerin sonucunda bazı parametrelerde limit aşımı olduğunun görüldüğünü tespit edilmişti.

KAYNAK: YEŞİL KIBRIS

Diğer Haberler

Başa dön tuşu