EkonomiKıbrısManşetToplum

Pahalılık ateşine hükümet benzini!

KKTC’de Kasım 2023’ten bu yana devam eden zam yağmuru devletin resmi işlemlere yaptığı artışlar da eklendi

KKTC’de Kasım 2023’ten bu yana devam eden zam yağmuru devletin resmi işlemlere yaptığı artışlar da eklendi.

 

ATEŞE DÖKÜLEN BENZİN GİBİ
Ülkede, iğneden ipliğe her türlü mal ve hizmete ardı ardına zam yağarken, hükümet de yaptığı zamlarla piyasanın daha da pahalı olmasına neden oluyor. Tüp gaz, akaryakıt derken, resmi hizmetlerdeki tüm harç ve pullar %65 civarında zamlandı. Vatandaşlar, “astronomik fiyat artışlarına karşı hükümetin harekete geçip, piyasayı dengelemesini beklediğimiz hükümet, pahalılık ateşine durmadan benzin döküyor” diyerek, kızgınlığını dile getiriyor. Bakanlar Kurulu, gelir bütçesinde yer alan harçlara zam yaparken, bu zamlar Resmî Gazete’de yayımlanarak, geçen haftadan geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

ZAM YAĞMURU
 Belediyelerin yaptığı tüm işlemlerle ilgili harçlar, kamu görevlileri sınav harcı; bilgi edinme yasası kapsamında yapılacak başvurular, konsolosluk işlemlerindeki harçlar; tapu ve kadastrodaki harçlar, doğum ve ölüm kaydı; evlenme işlemleri ciddi oranda zamlandı. Böylece akaryakıt, tüp gaz ve elektrik gibi kritik mallara gelen zam furyasına kamudaki işlemlerle devam edildi.

 

Sadece geçen hafta vatandaşın bilgisine getirilen zamlardan örnekler:

* Bakanlar Kurulu, “Dışişleri Dairesi, Kuruluş Görev ve çalışma Esasları Yasası” adı altında yer alan “Konsolosluk Harçları (Değişiklik) Tüzüğü” üçüncü kısımda yer alan “Yurttaşlık, pasaport, vizeler ve benzeri meseleler” başlığı altındaki harçlara ortalama %65 zam yapıldı.

* KKTC yurttaşlığına kabul harcı 2 bin 340 TL’den 3 bin 860 TL’ye;

* İkamet harcı 1,750 TL’den 2 bin 890 TL’ye yükseltildi.

* Evlendirme işlemi Evlendirme Memurluğunda yapılırsa 1,455 TL, dışarıda bir yerde yapılırsa 2 bin 955 TL oldu.

* Evlenme ihbarının tasdiki 148 TL, itiraz ihbarı verilmesi 143 TL, ihbarın taliki amacıyla bir şahadetnamesi verilmesi 148 TL, evlenme şahadetnamesinin veya herhangi bir suretinin alınması 148, evlenmenin sicile kayıt ücreti 583 TL’ye çıktı.

* Doğum ve ölüm kaydı 500 TL’ye yükseldi

* Şirket tescilleri için kurulacak şirketin sermayesine bağlı olarak %50’nin üzerinde zam oranıyla 750 TL’den 240 bin TL’ye kadar harç ödenecek.

* Ayrıca Şirketler Resim ve Harçlar Tüzüğü kapsamındaki tüm ücretler %50’nin üzerinde zam gördü.

* Resmi Gazete ücretleri abonelik süresine bağlı olarak 45 TL ile 3 bin 200 TL’ye, Tereke ilanları 560 TL’ye uçtu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu