KıbrısManşet

“Pandemide Victoria benzeri bir patlama yaşanabilir”

Kıbrıs'ta vaka bulaşma oranlarının son bir haftada aniden artması üzerine, Syndey'de yaşayan Kıbrıs asıllı bilim insanı Yalçın Oytam olası tehlikeye dikkati çekti.

Kıbrıs’ta vaka bulaşma oranlarının son bir haftada aniden artması üzerine, Syndey’de yaşayan Kıbrıs asıllı bilim insanı Yalçın Oytam olası tehlikeye dikkati çekti.

NSW Sağlık Bakanlığı Veri Bilimi Müdürü Yalçın Oytam’ın işi pandemi döneminde toplanan verilerle çeşitli saptamalar yapmak ve öngörülerde bulunmak.

Daha önce Sydney’de yaşanan salgın sırasında yaptıpı çalışmalarla NSW hükümetinin salgın konusundaki aldığı kararlara yön veren Oytam bu kez, Kıbrıs’ı masaya yatırdı.

Kıbrıs’tan topladığı vaka sayıları verileriyle bir tablo hazırlayan Oytam’a göre Kıbrıs’ın vaka sayılarında çok yakında Victoria benzeri bir artış yaşaması pek mümkün.

“Vaka sayılarının sadece 1 hafta içinde bu kadar artması, daha önce Kıbrısta ikamet edenlere yeterince test yapılmadığını gösterir” diyen Oytam toplum içi bulaşmanın sanıldığından daha fazla olduığuna dikkati çekiyor ve 1 temmuzda sınırların açılmasıyla başlayan tehlikenin ancak eskisi gibi bir karantina ile tekrar kontrol altına alınabileceğine inanıyor.

Bu tespitlerini Kıbrıs’ta gerekli mercilere iletmeye çalıştığını da anlatan bilimi insanı ancak bir dönüş alamadığını belirtiyor.

Yalçın Oytam’la pandeminin Kıbrıs’taki seyrine ilişkin röportajımız podcastımızda.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu