EkonomiKıbrısManşetSiyaset

Çok alana “çok”, az alana “az” artış!

Asgari ücrete %41.21 artış yapılmasının ardından, kamudan maaş çekenlere %56.76 artış yapılacağı netleşti

Asgari ücrete %41.21 artış yapılmasının ardından, kamudan maaş çekenlere %56.76 artış yapılacağı netleşti

Ekonomik kriz ve enflasyon karşısında “çok alana az, az alana çok artış” vereceğiz diyen yetkililer tam tersini yaptı!

KAMU ÇALIŞANI HP’Yİ ALDI

Asgari ücretin geçen hafta %41.21 oranında artışla belirlenmesinin ardından bu haftanın son gününde de kamu çalışanlarının ve kamudan maaş çekenlerin alacağı artış oranı belli oldu. Asgari Ücret Tespit Komitesi toplantısında özel sektör çalışanlarının “maaşı” haline dönüşen asgari ücrete %41.21 oranında artış yapılması için işverenle birlikte olumlu oy kullanan devlet tarafı, kamudan ödenenlerin maaşlarına hayat pahalılığı (HP) oranında yaptı. Temmuz 2022 itibaren Kamu çalışanlarının alacağı maaş zammı 01 Ocak 2022-31 Haziran 2022 arası gerçekleşen hayat pahalılığı %56.76 oranında oldu.

SÖYLENENİN TAM TERSİ YAPILDI

Başbakan Ünal Üstel Haziran ayı içinde Cumhuriyet Meclisi’nde yaptığı bir konuşmada, Hükümetin Hayat Pahalılığı Ödeneğinin daha kısa aralıklarla verilmesi ve “düşük ücret alana daha çok, yüksek ücret alana daha az artış” yansıtılması için çalışmalar yaptığını belirtmişti. Bu yaklaşım daha sonra birçok hükümet yetkilisi tarafından çeşitli yerlerde benzer açıklamalarla yinelenmişti. Ancak, gelinen noktada, “çok alana çok, az alana az” artış yapıldığı görüldü. Başka deyişle, asgari ücrete yansıtılan artış, hayat pahalılığından 15.75 puan daha düşük olurken, özel sektör çalışanı kamu çalışanından %28 oranında daha az artış almış oldu.

61 BİN TL ALACAK OLAN VAR

Hayat pahalılığı yansıtılmış barem tabloları, Maliye Bakanlığı tarafından genelge olarak yayınlanırken, 6 asgari ücretlinin toplamından daha fazla maaş alacak kamu çalışanı olduğu dikkati çekiyor. Asgari ücret brüt 9 bin 885 TL (net 8 bin 599) iken, barem 19’daki müsteşar 61 bin 591 TL’yi cebine atacak. Yeni maaş tablosunda en düşük müsteşar maaşı ise 49 bin 628 TL oldu. Açıklanan maaş tablosuna göre ortaokul mezunu en düşük maaşlı kamu işçisi Temmuz sonunda 13 bin 74 TL, lise mezunu bir kamu çalışanı ayda en az 14 bin TL maaş alacak. Ancak, hizmet yılına göre maaşı 32 bin TL’ye kadar çıkacak.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu