Grand Pasha Nicosia
Ezic
Serena Butik
Omag Intense
Shopoint
EMU Kurum İndirimi
Visit NCY
SOS Çocukköyü
Piabella
Vestel KKTC
Grand Sapphire Resort
SEMKA
Merit Hotels
Card Plus
Altınbaş Üniversitesi
DünyaManşetToplum

Peru’daki protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı 23’e yükseldi

Peru'da, Cumhurbaşkanı Pedro Castillo’nun 7 Aralık'ta Kongrede görevinden azledilip cezaevine gönderilmesinin ardından başlayan protestolarda şimdiye kadar yaşamını yitirenlerin sayısı 23'e çıktı

California Restaurant
Airtech Kıbrıs
Zenith Özyalçın
GAÜ

Peru’da, Cumhurbaşkanı Pedro Castillo’nun 7 Aralık’ta Kongrede görevinden azledilip cezaevine gönderilmesinin ardından başlayan protestolarda şimdiye kadar yaşamını yitirenlerin sayısı 23’e çıktı.

Ülkenin birçok kentinde sokağa dökülen binlerce kişi yeni Cumhurbaşkanı Dina Boluarte’nin istifasını ve gözaltında bulunan Castillo’nun serbest bırakılmasını talep etti.

Yetkililer, yönetim karşıtı eylemlerde yaşamını yitirenlerin sayısının 23’e yükseldiğini duyurdu.

Kamu Denetçiliği Ofisi verilerine göre, ölenlerden 19’u polis ile göstericiler arasında çıkan arbedede hayatını kaybetti. Olaylarda yarısı polis olmak üzere 569 kişinin de yaralandığı kaydedildi.

Ölümler nedeniyle dün 2 bakan görevlerinden istifa etmiş, Boluarte’nin seçimlerin Aralık 2023’te yapılması önerisi Kongre’de yapılan oylamada reddedilmişti.

Castillo’nun görevden alınması

Eski Peru Cumhurbaşkanı Castillo, Kongre tarafından 7 Aralık’ta “kalıcı ahlaki yetersizlik” suçlamasıyla görevinden azledilmişti.

Castillo’nun ayrıca “kamu fonksiyonlarını gaspetmeye, devlet yetkilerinin işleyişini engellemeye ve anayasal düzeni ihlal etmeye” çalıştığı ileri sürülmüştü.

Pedro Castillo, Kongreyi feshetme ve ulusal acil durum hükümeti kurma kararının ardından gözaltına alınmıştı.

Castillo’nun 7 Aralık’ta Kongrede görevinden azledilip cezaevine gönderilmesinin ardından ülke genelinde protestolar başlamıştı.

Erken seçim önerisi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Boluarte, Castillo’nun görevinden alınmasının ardından ülkenin yeni cumhurbaşkanı olarak 8 Aralık’ta yemin etmişti.

Boluarte, 11 Aralık’ta siyasi çatışmanın sona ermesi için erken seçim önerisinde bulanacağını açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler (BM), 12 Aralık’ta, Peru’da devam eden hükümet karşıtı protestolarda şiddetin arttığını ve durumun daha da kötüye gidebileceğinden endişe duyulduğunu bildirmişti.

Ülkede protestoların devam etmesi üzerine 14 Aralık’ta OHAL ilan edilmişti.

KSTÜ
Northernland
Meriç Süt
Evsulink
Maraton İskele

Diğer Haberler

Kıbrıs Online
Başa dön tuşu