DünyaKıbrısManşet

Petrol son bir ayın zirvesinde

Batı Teksas Petrolü Pazartesi gününü yüzde 2,4’lük yükselişle kapatması sonrası 24 Kasım’dan beri gördüğü en yüksek noktaya ulaştı.

Batı Teksas Petrolü Pazartesi gününü yüzde 2,4’lük yükselişle kapatması sonrası 24 Kasım’dan beri gördüğü en yüksek noktaya ulaştı.

Brent Petrol ise hafta başında yüzde 3’ün üzerinde yükseliş sergiledikten sonra yatay bir seyir sürdürüyor.

Bu artış Fransa gibi ülkelerin evden çalışma sistemine geçmesi ve vaka sayılarının şişmeye devam etmesine rağmen sürüyor.

Petrol, seneyi pandemi kaynaklı gördüğü dip sonrası toparlanarak 2021’i son 10 yıldan fazla bir süredir kaydettiği en iyi yıllık performansla kapatmaya hazırlanıyor.

Bu yükselişle birlikte petrol toplamda 7 çeyreği artışla kapatmış olacak ki bu Batı Teksas Petrolü için 1983’ten beri en uzun süreli artış olma özelliğini taşıyor.

Ne var ki bu ralli son birkaç ayda ABD liderliğinde rezervlerine piyasaya sürülmesi, Omikron varyantının ortaya çıkması ve zayıflayan Asya piyasası gibi etkenlerle sekteye uğramıştı.

Omikron bütün dünyaya hızla yayılmış gibi görünse de bu varyantın öncekilere oranla daha hafif olduğuna dair işaretler mevcut. ABD’de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tedavi rehberlerinde önemli bir değişikliğe giderek tavsiye edilen karantina süresini 10 günden 5 güne düşürdü.

SPI Varlık Yönetimi Yönetici Ortağı Stephen Innes “Piyasada devam eden yükseliş, yatırımcıların, CDC’nin artan vakalara rağmen karantina süresini azaltmasını Omikronun daha hafif bir varyant olarak okumasından dolayı gerçekleşti” yorumunu yaptı.

Şubat vadeli Batı Teksas Petrolü Nymex piyasasında yüzde 0,3 artarak 75,76 dolara yükseldi.

Şubat vadeli Brent Petrol Londra ICE Future Europe piyasasında yüzde 0,1 artarak 78,69 dolara yükseldi.

(S.A)

Diğer Haberler

Başa dön tuşu