GenelKıbrısManşet

Pilli: Kayıt personelini aldım eksik olan bir birimde görevlendirdim

Sağlık Bakanı Ali Pilli katıldığı bir tv programında sağlık sisteminde yaşanan sıkıntıları, artan vakalara karşı yapılması gerekenleri ve Sağlık Bakanlığı’nın çalışmalarını aktardı.  Koronavirüs vakalarının yükselmesi ve Acil Durum Pandemi Hastanesi Yoğun Bakımı’nda 24 yataklı kapasitenin dolması nedeniyle yaşanan aksaklıklara değinen Pilli, ‘personel eksiğimiz var’ dedi.

Sağlık Bakanı Ali Pilli katıldığı bir tv programında sağlık sisteminde yaşanan sıkıntıları, artan vakalara karşı yapılması gerekenleri ve Sağlık Bakanlığı’nın çalışmalarını aktardı.  Koronavirüs vakalarının yükselmesi ve Acil Durum Pandemi Hastanesi Yoğun Bakımı’nda 24 yataklı kapasitenin dolması nedeniyle yaşanan aksaklıklara değinen Pilli, ‘personel eksiğimiz var’ dedi.

 

BU BİR SAĞLIK SEFERBERLİĞİDİR GEREKİRSE PANDEMİ HASTANESİ’NDE ÇALIŞIRIM

Yoğun bakım hemşirelerinin farklı birimlerde olduğunu ifade eden Pilli, yoğun bakım hemşirelerinin pandemiye yönlendirildiğini aktardı ve bunun seferberlik olduğunu şu sözlerle ifade etti, “Vakalarımız düşmeye başladı. Belli bir sistemi oturtmaya çalışıyoruz.  300 bandını aşan vakalar 250 bandında seyrediyor.  İmkanlarımız çerçevesinde gece gündüz çalışıyoruz. Bazı hemşirelerimiz yoğun bakım hemşireleridir bir şeklide bir yere gitmiştir. Biz bakanlık olarak yoğun bakım hemşirelerinin nerede olduğunu biliyoruz. 4-5 yoğun bakım hemşiresi çekildi. Bugün itibari ile de 8 hemşire yoğun bakıma çekildi. Bu bir savaştır, Rum köyünüzü bastığında ben silah kullanamam diyerek köyümüzü mü terk ettik? Bu da bir savaştır, seferberliktir silah tutamıyorsan silah taşıyacaksın. Bu bir seferberlik dönemidir. Hemşirelerimizde bir ya da iki aylığına seve seve geleceklerdir. Bu bir sağlık seferberliğidir bende doktorum gerekirse ben orada dururum” dedi.

Tüm dünyada koronavirüs ile sağlık alt yapılarının alt üst olduğunu dile getiren Pilli, yeterli cihaz olduğuna ancak sağlık sisteminde büyük eksiklikler olduğuna dikkat çekerek, “Maalesef biz sağlıkta sistemi oturtamadık” dedi.  Öte yandan bazı sağlık sendikaları ile görüştüğünü aktaran Pilli, 15-20 hemşirenin daha alınabileceğini söyledi.

 

KAYIT PERSONELİNİN GÖREV YERİNİ DEĞİŞTİRDİM

Acil Durum Pandemi Hastanesi’ne kayıt personellerinden birinin görevden aldığını ve nedenlerini açıklayan Pilli, “İşe gelmeyen personeller de var. Fuar Alanı’nda oluşan yığınla kuyruğa bakın oradaki görevli kişiler ben gelmeden gitti. Bir de bu kişilerin nereye gittiğini sorgulasınlar. Aldım, almaya da devam edeceğim. Çünkü kayıt personeli ihtiyaç olan yere gitmiştir. Sağlıkta savaş vardır bir yerde fazla varsa olmayan yere takviyelerle eksiklikler tamamlanacaktır” dedi ve pandemi yönetiminin yeniden yapılandırılacağını çalışmaların başladığını kaydetti.

 

HATIRLATMA AŞILARINIZI YAPTIRMAYI UNUTMAYIN

78 binin üzerinde aşılanma yapıldığını aktaran Pilli, “Aşı pandeminin en büyük silahıdır” diyerek vatandaşları aşı olmaya çağırdı.  Yoğun bakımda aşısızların ve hatırlatma aşılarını yapmayanların yoğunlukta olduğuna dikkat çeken Pilli, “Bu ülkede aşı karşıtlarının fazla olduğunu düşünmüyorum. Aşılanma konusunda yerel yönetimlerden de destek alıyoruz. Aşı ve maske bu virüsün en etkili silahı” dedi.

Dünyada 5-12 yaş arası çocukların aşılanmaya başladığına dikkat çeken Pilli, “Avrupa’da çocuklara yapılmaya başladı ancak çocukların aşılarında kullanılan doz farklıdır ve bu aşılar ülkemizde şu an mevcut değil. Aşıya ulaştığımız an tabi ki dünyayı takip edeceğiz ve 5-12 yaş arasında aşılamalara da başlayacağız” diye konuştu.

 

İLAÇ SIKINTISI GİDERİLECEK

İlaç sıkıntılarını gidermek için çalıştıklarını ifade eden Pilli, “İlaç Eczacılık Müdürlüğü ile görüştüm. Bir on gün içerisinde gerekli ilaçlar gelecektir.  Çok acil ilaçlar Perşembe günü gelecek. ‘Uçağa koyun getirin’ dedim.  Elimizden gelen her şeyi yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

 

GÖREVDE KALIRSAM AMATEM BİNASINI BİR YIL ÇİNDE BİTİRECEĞİM

Pembe Köşk protokolü benim dönemimde hazırladığım ve bir sene sonra imzaladığım bir protokoldür.  13 Ocak’ta protokol sona eriyor. 4 ay önce Sağlık Bakanımızın yaptığını, Bakanlar Kuruluna iletildiğini ifade ediyor. Oraya bir protokol konmuş olabilir ama Tabipler Birliği şartları, ödemeleri uygun mu diye herhangi bir tartışma olmadı. Ben, hastamı da halkımı da düşünürüm. AMETEM’in temelini atan benim, o hastaların sağlığını, protokolü imzalayan benim.  Görevde kalırsam bir yıl içinde AMATEM binası bitecektir.  Ben gittiğim yere yalnız giderim benim ordum mu var? Halk kimin ne olduğunu halk bilir isteyen istediği kadar konuşsun.

 

OKULLARIN KAPANMASI SÖZ KONUSU DEĞİL

Pilli, “Okullarda vakalar artsa da önlemler devam ediyor. Öneriler olabilir bazı şeyler konuşulabilir ama okulları kapatmak gündemimizde yoktur. Okullardaki kalabalık azaltılabilir” ifadesini kullandı.

 

1102’Yİ ARADIM MEŞGUL

Pilli, “1102’yi bende aradım meşgul çıkıyor.  Ama ulaşamayanlar whatsapp numarasına sıkıntılarını yazsın, ona ekiplerimiz ulaşacak.  Hatlara aşırı yük bindiği için bloke oluyor ve yetiştiremiyoruz.  Geçici bir süre için whatsapp hattını kurduk ilerleyen günlerde bu sorunu da çözeceğiz” dedi.

 

HAYATINI KAYBEDENLERLE İLGİLİ VERİLERİ PAYLAŞACAĞIZ

Bakan Pilli, koronavirüs nedeniyle hayatlarını kaybedenlerle ilgili çalışmalar yapıldığının altını çizdi ve “2019-2020-2021’in aşı öncesi ve sonrası vefatları elimizde mevcuttur. Önceki Bakanlık dönemimde de inceleme yapıyorduk. Veriler elimizde, onların açıklamasını ay ay yapacağız. Covid dışı ölümlerde Covid kaynaklı ölümlerde bellidir. Hiçbir hastayı kaybetmek istemiyoruz kaybettiğimiz hastaların kronik hastalıkları da mevcuttur” diyerek yakın zamanda verilerin açıklanacağını sözlerine ekledi.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu