DünyaEkonomiGenelKıbrısManşetSiyasetToplumTürkiye

Piyasalarda dikkatler ‘Merkez’lerde olacak

Küresel piyasalar bu hafta Rusya-Ukrayna savaşının yanı sıra çok sayıda merkez bankası faiz kararını izleyecek. TCMB’nin perşembe günkü faiz kararının yanında Fed Çarşamba, İngiltere Merkez Bankası Perşembe, Japonya ve Rusya Merkez Bankası Cuma günü kararlarını açıklayacak.

Küresel piyasalar bu hafta Rusya-Ukrayna savaşının yanı sıra çok sayıda merkez bankası faiz kararını izleyecek. TCMB’nin perşembe günkü faiz kararının yanında Fed Çarşamba, İngiltere Merkez Bankası Perşembe, Japonya ve Rusya Merkez Bankası Cuma günü kararlarını açıklayacak.

Yeni haftanın ilk işlem gününde hisse senetleri piyasalarındaki havayı Çin teknoloji hisseleri belirliyor.

Çin teknoloji firmaları üzerindeki regülasyon baskısının yanı sıra ülkenin önemli teknoloji şehri Shenzen’in Kovid salgını sebebiyle karantina altına alınması sonrası Çin teknoloji hisseleri bugün yüzde 8 geriliyor. MSCI Asya Pasifik Endeksi de Çin etkisiyle üst üste ikinci işlem gününde düşüyor.

Japon yenindeki düşüşle birlikte ihracatçı Japon şirketleri öncülüğünde Topix yüzde 1 yükselerek Asya’da olumlu ayrışıyor.

ABD-Çin müzakereleri öncesi Amerikan vadelileri artıda. S&P 500 vadelileri yüzde 0,5, Nasdaq 100 vadelileri ise yüzde 0,3 yükseliyor.

Rusya-Ukrayna savaşına son vermek için diplomatik temasların hızlanması petrol fiyatlarını da yeni haftada düşürüyor. ABD tipi ham petrol Nisan kontratı yüzde 2,8 düşüşle 106,3 dolara, Brent mayıs kontratı ise yüzde 2,7 düşüşle 109,7 dolara geriledi.

Bloomberg Dolar Endeksi yükselişini üçüncü işlem gününe taşıyor ve yüzde 0,2 yükselişle 1.206,8 seviyesinde.

Bu hafta küresel piyasalar Rusya-Ukrayna savaşının yanı sıra çok sayıda merkez bankası faiz kararını izleyecek.

TCMB’nin Perşembe günkü faiz kararının yanında Fed Çarşamba, İngiltere Merkez Bankası Perşembe, Japonya ve Rusya Merkez Bankası Cuma günü kararlarını açıklayacak.

TAHVİL GETİRİLERİNDE YENİ ZİRVELER

Emtia fiyatlarının tetiklediği enflasyon endişeleri ise tahvil getirilerinde yeni zirvelerin görülmesine yol açıyor.

5 yıl vadeli ABD tahvilleri Mayıs 2019’dan bu yana ilk kez yüzde 2 barajını aştı.

Gelişmiş ülkelerdeki tahvillerin özellikle uzun vade diliminde baskı altında olduğunu belirten Nomura Inc Stratejisti Andrew Ticehurst “Birçok ülkede enflasyon rahatsız edici seviyelerde. Merkez bankaları artan enflasyon baskısına yanıt vermek zorunda kalacak” dedi. Tahvil piyasasının enflasyon beklentisini yansıtan göstergesi ABD 30 yıl vadeli başbaş oranı yüzde 2,60 ile 2013’ten bu yana en yüksek seviyeye çıkmıştı.

Swap piyasasında bu haftaki Fed faiz kararından 25 baz puanlık faiz artışı fiyatlanırken piyasalar yılın geri kalanındaki altı toplantıdan da yüzde 80 ihtimalle faiz artışı bekliyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu