EkonomiKıbrısManşetToplum

“Piyasayı denetleyecek otorite yok”

UBP-DP-YDP hükümetinin ekonomik tedbir kararlarının doğru amaca hizmet etmediğine ve iyi niyetli kararlar olmadığına yönelik eleştiriler gelmeye devam ediyor

UBP-DP-YDP hükümetinin ekonomik tedbir kararlarının doğru amaca hizmet etmediğine ve iyi niyetli kararlar olmadığına yönelik eleştiriler gelmeye devam ediyor

KTAMS Başkanı Bengihan, KDV indiriminin fiyatlara yansımayacağını savundu

“Amaç piyasayı ucuzlatmaksa, temel gıda ürünleri denetimli mal kapsamına alınsın”

Özersay ve Barçın’a göre hükümetin hedefi hayat pahalılığını düşük göstermek

GIYNIK ÖZEL

“PİYASAYI DENETLEYECEK OTORİTE YOK”… Piyasanın ucuzlayabilmesi için hükümetin; devletin kazançları olan KDV ve harçlarda indirime gitmesinin döviz artışından kaynaklı yükselen girdi maliyetlerini aşağıya çekmek ve hayatın daha da pahalı olmasını engellemek için normal şartlarda hem doğru adımlar hem de ekonomik akla uygun olduğunu savunan Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası Başkanı Güven Bengihan, bu atılan adımların gerçek anlamda piyasadaki fiyatlara indirim olarak yansıyacağına inancı olmadığını da vurguladı. Ülkede denetim mekanizmasının çalışmadığının altını çizen Bengihan, “Hükümetin ne denetim yapabilecek bir otoritesi ne de yasal bir gücü var. Bu yapılan KDV ve harç indirimleri yine tüccarın cebine girecek” diyerek, “Benim isyanım bunadır” ifadelerini kullandı.

“HÜKÜMETİN SERMAYE KESİMİNE KIYAĞI”… “KDV oranına yapılan indirim kadar fiyatlarda indirim yapılacak mı? Ben yapılacağına inanmıyorum ve tecrübelerim de bana bunu doğruluyor. Vergi indirimleri halka yansımayacak. Bu olay tamamen sermayenin temsilciliğini yapan hükümetin, seçim üstü sermaye kesimine yaptığı bir kıyaktır” diyen Bengihan, “Şimdiye kadar hiçbir şekilde KDV ya da vergiler indirildiği için piyasa ucuzlamadı. Araç satışlarında uygulanan vergi indirimi fiyatlara yansıdı mı? Şu anda dövizin de etkisiyle piyasadaki araç fiyatları uçuşa geçti” dedi.

“DENETİMLİ MAL KAPSAMINA ALINSIN”… “Ekonomi Bakanı Sayın Olgun Amcaoğlu’nun 3 ayda 1 hayat pahalılığı ödenmesi için öneri getireceğine yönelik söylemleri havada kaldı” diyen Bengihan, “Madem piyasayı ucuzlatmak istiyorlar, neden pandemi dönemindeki gibi temel gıda ürünlerini, temizlik maddelerini vs. denetimli mal kapsamına almıyorlar. O zaman hem kimse belirlenen fiyattan pahalıya mal satamaz hem de denetim yapıldığına ceza uygulanabilecek” şeklinde konuştu.

AMAÇ HAYAT PAHALILIĞINI DÜŞÜK GÖSTERMEK… Öte yandan Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, “Son yıllarda hayat pahalılığı oranına en çok etki eden kalemlerden birisi devlet piyangosu biletleri. Bu kararla Haziran ayı enflasyonu düşük gösterilip, hayat pahalılığını memura ve asgari ücretli özel sektör çalışanlarına daha az artış olarak yansıtacaklar” diyerek ortada bir alicengiz oyunu olduğunu ifade etti. Hükümetin “KDV İndirimi” kararına eleştirilerde bulunarak, “Bu kararlarla alım gücünün artmayacağı fiyatların düşmeyeceği kesindir” diyen CTP Milletvekili Devrim Barçın da hükümetin bu kararının hayat pahalılığını düşük göstermek için bir oyun olduğunu savundu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu