DünyaEkonomiManşet

Plan, gençlerin “ev” ile avlanması

İngiltere’de Muhafazakar Parti, kaybettiği genç seçmenleri geri kazanmak için “ev” kozunu masaya sürüyor

İngiltere’de Muhafazakar Parti, kaybettiği genç seçmenleri geri kazanmak için “ev” kozunu masaya sürüyor.

İLK ALIMLAR İÇİN
İngiltere’de Muhafazakar Parti, kaybettiği genç seçmenleri geri kazanmak için ilk evini alacak olan (çoğu gençler) kişiler için “konut kredilerini” yeniden düzenlemeye hazırlanıyor. Hükümetin seçimlerden önce genç seçmenlerden destek toplayabilmek için, ilk ev alımlarında konut değerinin %99’unu kapsayacak mortgage anlaşmaları sunmaya hazırlandığı ortaya çıktı. The Guardian’ın haberine göre, Başbakan Rishi Sunak ve Maliye Bakanı Jeremy Hunt, 6 Mart’ta yapılması beklenen İlkbahar Bütçesi öncesinde, alıcıların yalnızca %1 depozito ödeyerek ev sahibi olabilmesini sağlayacak anlaşmalar üzerinde duruyor. Uzmanlar, bunun sonbaharda yapılması beklenen genel seçimde önemli bir faktör olabileceğine işaret ediyor.

FİYATLAR FENA ŞİŞER
Uzmanlara göre, piyasaya daha çok alıcı kazandırmanın sonuçlarının önceden düşünülmesi gerekiyor. Moor Mortgages firmasından Peter Stamford, “Ev sahibi olmaya yönelik engelleri ortadan kaldırmayı amaçlayan bu radikal yaklaşım, büyük miktarda depozito bulmakta zorlananlara çok iyi olacak. Bu yaklaşım, konut piyasasını aşırı hararetlendirme ve fiyatları yukarı çekme riski barındırıyor. Bu, büyük risk içeren bir kumar ve ev fiyatlarını bir yeniden şişirme potansiyeli var” dedi. Diğer mortgage komisyoncuları ise bu uygulamanın, alıcıların idare edemeyecekleri bir borç yükünün altına girmelerine sebep olabileceğini söylüyor.

BORÇLU NASIL KORUNACAK?
The Guardian’ın haberine göre, bazı uzmanlar bu uygulamayı, 2008 yılındaki finansal kriz sürecinde insanların alacakları evin değerinden daha fazla borçlanabildiği anlaşmalarla kıyaslıyor. Richard Jennings Mortgage Services firmasından Richard Jennings bu konuda, “Böyle bir uygulamada şüphesiz ki borç veren kurumlara koruma sağlanacaktır ama borçlananları korumak için nasıl bir plan yapılıyor? Gelecek nesillerin ev sahibi olmaya devam edebilmesi için uzun dönemli, sürdürülebilir ve karşılanabilir bir model bulunması gerekiyor” dedi.

2023,10 YILIN EN KÖTÜSÜ
Guardian’ın haberine göre, ilk kez ev alan kişilerin sayısı geçen yıl, son on yılda görülen en düşük seviyeye geriledi. Bu nedenle de ev sahibi olmakta zorlanan kişilere nasıl yardımcı olunabileceğine yönelik öneriler gündeme gelmeye devam ediyor. Nationwide verilerine göre, ortalama düzeyde maaş alan biri, %20 depozitoyla ilk evini aldığında, net maaşının %38’ini aylık mortgage ödemeleri için kullanıyor. The Guardian’ın haberine göre, hükümet, %99’luk mortgage anlaşmaları sunulmasına yönelik uygulamayı reddetmedi ve tüm projelerin inceleme altında olduğunu belirtti.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu