GenelKıbrısManşet

“Plansız yapılaşma sona erecek”

“Gazimağusa, İskele ve Yeniboğaziçi İmar Planı” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi

“Gazimağusa, İskele ve Yeniboğaziçi İmar Planı” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi

EMİRNAMELER DÖNEMİ KAPANDI

Birleşik Kurul tarafından 30 Aralık 2019 tarihinde onaylanan Gazimağusa, İskele ve Yeniboğaziçi (GİY) İmar Planı, 1 Kasım 2023 tarihli 230 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Uzun yıllardır üzerinde tartışılan imar planı “daha çok politik nedenlerle” uygulanamadığı için bölgede tartışmalı emirnameler geçerliydi. Planın yürürlüğe girmesiyle plan alanında uygulanmakta olan “Gazimağusa, İskele ve Yeniboğaziçi Bölgesi Geçiş Süreci (Değiştirilmiş Şekliyle) Emirnamesi” ve “Gazimağusa Kıyı Şeridi Bildirisi” yürürlükten kalktı.

27 YERLEŞİM BİRİMİNİ KAPSIYOR

Vizyonu, “Doğal, kültürel ve tarihi dokusunu sürdürülebilir ve yenilikçi bir anlayışla değerlendiren, gerek kırsal bölgelerde gerekse kentlerde nitelikli iş sahaları ve yerli istihdam olanakları yaratan kıyıları ile bütünleşik kaliteli yaşam merkezi” olarak belirlenen plan; Gazimağusa, Mutluyaka, İskele, Ötüken, Kuzucuk, Aygün, Sınırüstü, Boğaziçi, Boğaztepe, Boğaz, Kalecik, Yarköy, Turnalar, Kurtuluş , Ergazi, Ardahan, Ağıllar, Altınova, Topçuköy, Yeniboğaziçi , Mormenekşe, Akova, Yıldırım, Alaniçi, Muratağa, Sandallar ve Atlılar yerleşimlerini kapsıyor.

KAZANILMIŞ HAKLAR

Planda yer alan “Kazanılmış Haklar”a göre, “Planın yürürlüğe girdiği tarihten önce verilmiş bir planlama onayına istinaden inşaat izni almış gelişmeler, inşaat ruhsatı süresi içinde inşaata başlamış ve inşaat ruhsatı bitiş tarihinden sonra en geç 1 ay içinde Planlama Makamına Planlama Onayı için başvurulması halinde engellenemeyecek. Ayrıca, planın yürürlüğe giriş tarihinden önce planlama onayı almış ve planlama onayı süresi bitmeden önce inşaat izni alarak inşaata başlamış gelişmeler de geçerli olacak.

KAMU YARARI İÇİN

GİY imar planının amaçları şöyle anlatıldı:

* Ekonomik büyüme ve kalkınma stratejilerinin mekânsal kararlarla desteklenmesi,

* Bölgenin denizle buluşması ve 40 km’lik sahil şeridine kesintisiz erişimin sağlanması,

* Yerleşim birimlerinin özgün kimliklerinin geliştirilmesi ve uyumlu birlikteliklerinin sağlanması,

* Bölgenin sosyal altyapı ihtiyacının ekonomik, kültürel gelişimle koordineli ve çevresel değerlere duyarlı bir şekilde oluşturulması,

* Ulaşım ile arazi kullanım kararlarının uyum içerisinde planlanması yaya ve toplu taşımacılığın geliştirilmesi,

* Özel çevre koruma bölgelerinin, orman alanlarının, sulak alan arın ve derelerin korunması,

* Bölgenin enerji ve telekem, katı atık ve atık su altyapısının güçlendirilmesi,

* Potansiyel risk ve tehlikelerin önlenmesi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu