GenelKıbrısManşet

Plastik atıkların azaltılması için saplı plastik torbalar ve tek kullanımlık plastikler yasaklanıyor

Hem Çevre Dairesi hem de Sanayi Odası yasaklama kararını olumlu bulurken, Oda, zamanlama konusunda endişeli

Sanayi Odası Başkanı Ali Kamacıoğlu yasaklamayla 6 fabrikanın kapanacağını söyledi

6 AY SONRA YÜRÜRLÜKTE…

KKTC’de plastik atıkların azaltılması için saplı plastik torbalar ve tek kullanımlık plastiklerin kullanımı yasaklanıyor. Yasaklamalarla ilgili tüzükler, 6 ay sonra yürürlüğe girecek. Plastik torbaların ardından geçen hafta da “Tek kullanımlık” plastiklerle (çatal, bıçak, pipet, tabak, köpük yemek kabı vb.) ilgili karar alınmıştı. Çevre Dairesi’nin bir sonraki adımı ambalajların (yiyecek ambalajları, plastik su şişeleri, deterjan poşetleri vb.) toplanması ve geri kazanılması olarak açıklandı.

KUZEYDE 25 KURUŞ, GÜNEYDE 12 TL…

Çevre Koruma Dairesi Müdürü Abdullah Aktolgalı, saplı poşetlerin ücretsiz verilmesinin 2018’de yasaklandığını, ilk başta tüketiminde %75 azalma gördüklerini hatırlattı. Hükümet değişiklikleri ve pandemi nedeniyle denetim ve takibin yapılamadığını, 0.25 kuruş olan plastik torba fiyatının tüzüğün emretmesine rağmen artırılmadığını, bunun sonucunda da saplı plastik poşet tüketiminin tekrardan arttığını anlattı. Aktolgalı, Güney Kıbrıs’ta bir saplı plastik poşetin fiyatının 0.60 Euro (12 TL) olduğuna da dikkat çekti.

6 FABRİKA KAPANIR…

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Kamacıoğlu da plastik torbaların yasaklanmasını desteklediklerini, bu konuda hiç tereddütleri bulunmadığını, ancak yöntem ve usul açısından hatalar yapıldığını belirtti. Kamacıoğlu, “Haklı bir karar ama üretici de düşünülerek, zamanlama açısından destekleyici olunması gerekirdi” dedi. Saplı plastik çantaların, üretimin %70’ini oluşturduğunu ve yasaklamanın 6 fabrikanın kapatılması anlamı taşıdığını belirten Kamacıoğlu, 2020’de yeni bir fabrika için teşvik dahi verildiğini hatırlattı.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu