GenelKıbrısManşet

Polis ve itfaiye vatandaşı olası yangın ve diğer felaketlere karşı uyardı

Polis Genel Müdürlüğü ve İtfaiye Müdürlüğü yayınladığı basın bildirisinde olası yangın ve afetlere karşı uyarılarda bulundu.

Polis Genel Müdürlüğü ve İtfaiye Müdürlüğü yayınladığı basın bildirisinde olası yangın ve afetlere karşı uyarılarda bulundu.

 

  1. İş yerleriniz ve konutlarınızda elektrik tesisatlarında aşırı yüklemeden dolayı meydana gelecek olan kısa devreleri önlemek amacı ile elektrik tesisatlarınızın kontrolünü uzman kişilere yaptırınız.
  2. İş yerlerimizde, binalarda ve konutlarımızda bulunan bacaların (Otel ve restoran bacaları 3 ayda, şömine, fabrika ve evlerin bacalarının ise yılda 2 kez) temizlenmesi gerekmektedir. Ayrıca çıkan kömürleri çöp bidonları içerisine dökmeyiniz. Baca boyunun ise çatıdan en az bir metre yukarıda olmasına dikkat ediniz.
  3. Gaz ocakları ve gaz ile çalışan sobalar ve şofbenlerin tüp bağlantı hortumlarını yılda birkaç kez sabun köpüğü ile sızdırmazlık testine tabi tutunuz. Yıpranmış hortumları yenisi ile değiştiriniz. Gaz hortumlarının uzunluğu 1.5 m olmalıdır. Ayrıca hortumların her iki ucuna, gaz saatinin çıkış yeri ile soba veya gaz ocağının giriş kısımlarına kelepçe takınız.
  4. Herhangi bir gaz kaçağı olduğunu düşündüğünüz anda elektrik prizlerini açmayınız ve içeride biriken gaz sıkışması nedeni ile kesinlikle kıvılcım oluşturabilecek bir alet ile (cep telefonu, fener vb. gibi) içeriye girmeyiniz. Elektriği şalterden kapatın ve kapı ile pencereli açın. Son olarak ise bir süpürge alarak ortamdaki biriken gazın dışarıya tahliyesini sağlayınız.
  5. Ev ve iş yerlerinde ısınmak için yaktığınız şömine, odun sobası ve elektrikli sobaların önlerinde veya yakın çevrelerinde yanıcı eşya bulunmamasına dikkat ediniz ve şömine önlerine koruyucu kalkan koyunuz.
  6. Elektrik kesintilerinde, elektrik akımı ile çalışan cihazların fişlerini prizlerden çıkartınız. Ayrıca belirli zamanlarda sürekli takılı olan fişleri çıkartıp temizleyiniz. Böylece fişte meydana gelebilecek oksitlenme önlenmiş olacaktır.

7.Elektrik tesisatına aşırı yüklenme yapmamak için elektrikle çalışan cihazları aynı anda devreye koymayınız. Ayrıca fazla akım tüketen (tost makinesi, ütü, ısıtıcı, kaloriferli soba vb.) cihazları kullanırken çoklu priz kullanımından kaçınınız ve bu tür fazla akım tüketen cihazları direkt elektrik fişine takarak kullanmaya özen gösterin.

  1. Elektrikle çalışan cihazları (çamaşır-bulaşık makinesi, televizyon, bilgisayar gibi.) evden ayrılırken veya uyku saatlerinde çalıştırmayın.
  2. Özel araçlar, toplu taşıma araçları, akaryakıt taşıyan araçlar ve tarımsal araçların servisini, bakımını, egzoz ve lastik kontrollerini zamanında yaptırmanız; meydana gelecek olan yakıt sızmalarını, kısa devreleri ve egzozlardan çıkan kıvılcımların yangına sebep olmasını önleyecektir.

10.Araçlarınızın içerisinde azami 2 kg kapasiteli kuru kimyevi toz tipi yangın söndürme cihazı bulundurulması ve bu cihazın kullanımının öğrenilmesi, yangının büyümesini ve çıkacak olası bir tehlikeyi önleyecektir.

11.İş yerinizi ve konutunuzu herhangi bir yangın riskine karşı sigortalamanız, oluşacak maddi hasarı gidermenizde size yardımcı olacaktır. 12. Herhangi bir duman veya ateş belirtisi gören vatandaşlarımızın hemen ALO 199 İtfaiye Yangın İhbar hattı, ALO 177 Orman Yangın İhbar hattı ve 155 Polis İmdat hattına ulaşmaları önemle rica olunur.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu