EkonomiGenelKıbrısManşet

Politika hikâye ticaret şahane!

Son üç yılda Türkiye’den demir alıp Güney Kıbrıs limanlarına giren gemi sayısının 402 olarak açıklandı.

Son üç yılda Türkiye’den demir alıp Güney Kıbrıs limanlarına giren gemi sayısının 402 olarak açıklandı.

 

TÜRKİYE’DEN GÜNEY’E 402 GEMİ
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi yetkilileri her fırsatta Türkiye’ye yönelik olumsuz açıklamalarda bulunurken, perde gerisinde iki ülke artasındaki ticari ilişkilerin uzun yıllardır hız kesmeden devam ettiği belirtiliyor. Rum Limanlar Birimi’nin yayımladığı veriler, son üç yılda Türkiye limanlarından demir alarak Güney Kıbrıs limanlarına giren gemi sayısının 402 adede çıktığını gösteriyor. Verilere göre, 1 Ocak 2018 tarihinden bu yana, Güney Kıbrıs limanlarına demirleyen gemilerden 6’sı (1’i tanker, 5’i dökme yük gemisi-bulk carriers), Türkiye’deki gemi siciline kayıtlı.

 

2023’ÜN İLK 7 AYINDA 43 GEMİ
Türkiye’den Güney Kıbrıs’a 2020’de 122 adet; 2021’de 97 adet; 2022’de 140 adet; bu yıl ise şimdiye kadar 43 geminin geldiğini yazan Politis gazetesi, toplam 402 gemiden 370’nin yük indirmek, 19’nun yolcu ve yük indirmek, 1 tanesinin sadece yolcu indirmek, 12’sinin ise yük ve yolcu olmaksızın geldiğini belirtti. Gazete haberinde, gemilerden 152’sinin tanker; 97’sinin dökme yük gemisi (bulk carriers) olduğunu, 24’nün konteyner taşıdığını, 7’sinin ise araç taşıdığını yazdı. Politis haberine 2022’de 7 ve 2023’te de 3 cruise gemisinin ise Güney Kıbrıs limanlarından demir alıp Türkiye limanlarına yöneldiğini ekledi.

 

“TÜRK ÜRÜNLERİ YASAL LİMANLARDAN”
Bu arada, Alithia gazetesi ise “Türk Ürünleri Yasal Olarak Limanlarımızdan Geliyor” başlığıyla verdiği haberde, Limanlar Birimi’nin verilerinin Türkiye’den doğrudan ithal edilen ürünlerin sayısını net bir şekilde ortaya koyduğunu yazdı. Alithia, bu verilerin Yeşil Hat üzerinden gelen ürünlerin, Türk menşeli mi yoksa Kıbrıslı Türk ürünü olup olmadığının tartışıldığı dönemde geldiğine de işaret etti. Gazete Türkiye’den gemilere ilişkin beyan edilen yük toplamının 4.04 milyon ton olduğunu belirtti. Limanlar Birimi, Rum Yönetimi’nin uluslararası tüzükler ve deniz hukukuna kısıtlamalar getirmeden serbest ticaret ilklerine saygı duyduğunu açıklarken, Türk limanlarından demir alan gemilere veya Türkiye gemi siciline kayıtlı gemilere ambargo uygulanmadığı da vurgulandı.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu