Rauf Denktaş Üniversitesi’ne bağlı Politik Araştırmalar Merkezi (Polmer)’in kent-üniversite ilişkisini sosyolojik bir perspektiften ele aldığı toplam dört bölümlük araştırması devam ediyor.
Sosyolog Kudret Akay yönetiminde devam eden çalışmaların üçüncü bölümü olan ‘Irkçılık’ araştırması geçtiğimiz günlerde tamamlandı.
Yakın gelecekte ilk bulguları yayımlanacak olan araştırma, 2020 Birleşmiş Milletler ‘Irkçılık Araştırması’nı referans alınıp, aynı soru modellemeleriyle ülke şartlarına uyarlanarak yapıldı. Araştırmada ayrıca İngiltere’nin 2010 yılında kabul ettiği Eşitlik Yasası temelinde tanımlanan ‘ırk’ tanımı esas alındı. Bu yasaya göre ırk, sadece “renk” üzerinden değil, etnik köken, ülke ve milliyeti de kapsayan bir kavram olarak kullanılmıştır.
Polmer’in önümüzdeki günlerde başlatmayı hedeflediği son araştırma ise ‘yerel halkın üniversiteye ve üniversite öğrencilerine bakışını’ irdeleyen bir çalışma olacak. Böylelikle toplam dört ayrı araştırmanın sonuçlarıyla birlikte ortaya sosyolojik bir perspektif konulacaktır.
Bu araştırmaların ilk ikisi tamamlanmış, sonuçları da kısmi olarak kamuoyu ile paylaşılmıştır.
Bunlardan birincisi bölgedeki esnafın, işletmelerin üniversite ve öğrencilerle olan ilişkilerini incelerken ikinci araştırma RDÜ öğrencilerinin kente ekonomik katkılarını, yaptıkları harcamaları ve harcama alışkanlıklarını ve türlerini saptamıştır.
Tüm araştırmaların tamamlanmasının ardından araştırmaların bütün bulguları kamuoyuyla paylaşılacaktır.