DünyaManşet

Petrol kazalarında akıllarda kalan çevre felaketi olmuştu

Yaşanan petrol sızıntılarının çevre üzerinde oluşturduğu etkiler sadece hayvanların yaşam alanlarını değil, insanlar için büyük önem taşıyan ekosistemde onarılması çok güç tahribat yaratıyor.

 

1967 yılında İngiltere’de döneminde dünyanın en büyük tankerlerinden biri olan Torrey Canyon, karaya oturmuş ve ciddi bir deniz kirliliğine yol açmıştı.

Yaklaşık 120 bin ton denize dökülmüş petrol tabakası İngiltere ve Fransa arasında denize yayılmış, 15 bin deniz kuşu zayi olmuştu.
İstanbul Boğazı’nda Romen bandıralı tanker Yunan tankeriyle çarpışmış ve 95 bin ton petrol denize dökülmüş, 43 denizci hayatını kaybetmişti.

1989 yılında ABD tarihinin en büyük petrol sızıntısı felaketinde, petrol tankeri kayalıklara çarparak milyonlarca canlının ölümüne neden oldu. Sızıntı miktarı: 40,9 milyon litreydi

Körfez Savaşı’nda Irak güçleri petrol tesislerini ve açık vanaları yok ederek, tarihin en büyük petrol sızıntısına neden oldu. Sızıntı miktarı: 1,968.4 milyon litre

1994 yılında İstanbul Boğazı’nda 100 bin ton petrol taşıyan Kıbrıs Rum Kesimi bandıralı Nassia tankerinin kuru yük gemisiyle İstanbul boğazında çatışması sonucu büyük bir yangın çıkmış ve 30 kişi ölmüştü. Ayrıca denize 20 bin ton petrol dökülmüştü.
Tankerin günlerce yanması İstanbul’u tehdit etmiş, ciddi anlamda da çevre kirliliği meydana gelmişti.

Bunların yanı sıra dünyanın birçok yerinde meydana gelen petrol kazalarında hafızalarda kalan çevre felaketleri yaşanmıştı

Diğer Haberler

Başa dön tuşu