DünyaManşetSpor

Premier League’nin engellenemez finansal üstünlüğü

Avrupa futbol gelirlerden aslan payını 20 küsur milyar Euro ile Beş Büyük Lig, yani İngiliz Premier League, Alman Bundesliga, İspanyol La Liga, İtalyan Serie A ve Fransız Lig 1 alıyor

Deloitte; Denetim, genel danışmanlık, finansal danışmanlığı, risk danışmanlığı, vergi ve ilgili alanlarda hizmet sunan dünyanın önde gelen profesyonel danışmanlık şirketlerinden biridir mâlum. Hâlihazırda her beş Fortune Global 500 şirketinden dördüne hizmet vermekte. 150 yılı aşkındır faaliyette olan bu şirket, 150 ülkedeki 286.000 çalışanıyla kaliteli hizmet vermekteymiş muhteremler. İşte, son yayımladığı Yıllık Avrupa Futbol Finans Raporu’na göre Avrupa futbol pazarının toplam gelirleri bir önceki yıla göre %11,3 artarak, 28 Milyar Euro’dan 35 Milyar Euro’ya ulaşmış.

Avrupa futbol gelirlerden aslan payını 20 küsur milyar Euro ile Beş Büyük Lig, yani İngiliz Premier League, Alman Bundesliga, İspanyol La Liga, İtalyan Serie A ve Fransız Lig 1 alıyor. Beş Büyük Lig ya da diğer ifâdeyle merkez ligler, toplam gelirin yüzde 54,93’ünü kendi aralarında paylaşırken, çevre liglerin toplam futbol pastasından aldığı pay ise yüzde 18,66.

Ünlü futbol ekonomi yazarı Tuğrul Akşar’ın belirttiği gibi Merkez Liglerin toplam gelirleri 18,2 Milyar Euro’ya ulaşırken, toplam içindeki payları da yüzde 64,08’e yükseliyor. Çevre Liglerin toplam gelirleri ise 10,2 Milyar Euro düzeyinde gerçekleşirken, Çevre Liglerin payı da yüzde 35,92 olarak gerçekleşti.

Merkez Liglerin içinde de Premier League’in engellenemez bir finansal üstünlüğü bulunuyor. İngiliz Premier Lig’in 2023-24 sezonunu da en önde bitireceği öngörülüyor. En yakın Bundesliga ile arasında 2 Milyar Euro’luk bir fark oluşmuş durumda. Bu farkın açılmasında en büyük katkı Premier Lig’in yayın haklarındaki artıştan geliyor.

İngiliz Premier League 5,440 Milyon Euro gelire sahip. Premier League’yi 3,168 Milyon Euro ile Bundesliga takip ederken, üçüncü sırada 3,073 Milyon Euro’luk geliriyle İspanyol La Liga’yı görüyoruz. İtalyan Serie A 2,217 Milyon Euro ile Merkez Ligler  içinde dördüncü sırada kendisine yer bulurken, Fransız Lig 1 ise 1,692 Milyon Euro’luk geliriyle beşinci sırada.

Premier League’in toplam 5,4 Milyar Euro’ya ulaşan gelirinin yüzde 59’u naklen yayın haklarının satışından geliyor. Bu bağlamda Premier Lig’in 3,210 Milyon Euro’ya ulaşan naklen yayın gelirleri, Fransız Lig 1’in 3, Alman Bundesliga ve İtalyan Serie-A’nın 1,5 ve İspanyol La Liga’nın da 1 katı kadarmış. Bereket versin.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu