KıbrısManşet

Prim desteği hakkındaki yasa gücünde kararnameler Resmî Gazete’de yayımlandı, sendikalardan suçlama geldi

En fazla kâr eden sektörlere prim desteği verilmesinin yanlış olduğunu belirten Metin Atan’dan tepki: Hükümetin bu kadar çok parası varsa asgari ücretliye versin

Devrim DEMİR

En fazla kâr eden sektörlere prim desteği verilmesinin yanlış olduğunu belirten Metin Atan’dan tepki: Hükümetin bu kadar çok parası varsa asgari ücretliye versin

 

İŞVERENİN ÇALIŞAN İÇİN ÖDEYECEĞİ PRİME DESTEK… Bakanlar Kurulu, Eylül 2022-Aralık 2022 Dönemi Sosyal Güvenlik Yasası Kapsamında Sigortalı Olanlara Uygulanacak Prim Desteği Hakkında Yasa Gücünde ve Eylül 2022-Aralık 2022 Dönemi Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar Yasası Kapsamında Sigortalı Olanlara Uygulanacak Prim Desteği Hakkında Yasa Gücünde Kararname’yi onayladı. Her iki kararname, 30 Eylül tarihli Resmî Gazete’de yayımlandı. Buna göre, belirlenen işyerlerinde; işverenlerin sigortalı çalışanları için ödenecek prim oranlarının bir kısmı karşılanacak.

 

İNŞAAT, TURİZM, GIDA SEKTÖRLERİ… Özel sektörün çok büyük bölümü bu destek uygulamasında da yine görmezden gelinirken, KKTC vatandaşlarının yoğun olarak çalıştığı sektörlerin neredeyse tümü prim desteği dışında kaldı. Kararda daha çok “yabancı uyrukluların çalıştırıldığı” inşaat sektörü, turizm sektörü ve gıda sektörünün bu destekten faydalanacak olması ilginç bir gelişme olarak dikkati çekti. Sendikalar, prim desteğinin özellikle gıda sektörüne de verilmesinin oldukça yanlış bir yaklaşım olduğunu savundu.

 

SENDİKALAR TEPKİLİ… Denetlemenin olmadığı, fiyatların can yaktığı süreçte ekmeğin 9 TL, domatesin 34 TL’den satıldığını kaydeden sendikalar, yanlış politika yürütüldüğünü, “ülkenin yetkisi olmayan kişiler tarafından yönetildiğinin bir kez daha ortada olduğunu” ileri sürdü. Gelirleri yüksek olmayan kesimlerin ekonomik açıdan yerlerde süründüğünü, Kıbrıs Türk halkının azınlığa düşürüldüğünü ifade eden bazı sendikacılar, yabancı uyrukluların yoğun olarak çalıştırıldığı inşaat şirketlerine de destek verildiğini, pandemiden bu yana beli doğrulmayan birçok küçük esnafın ise iyice dibe itildiği ifade edildi.

 

ATAN: HÜKÜMETİN PARASI VARSA ASGARİ ÜCRETİ YÜKSELTSİN… Kıbrıs Türk Kamu Memurları Sendikası (Kamu-Sen) Başkanı Metin Atan, yıllardır ihya olan gıda sektörüne, son dönemlerde en fazla kâr edenler arasında yer alan turizm sektörüne böyle bir desteğin verilmesinin anlamsız olduğunu söyledi. Atan, küçük esnaf ve küçük işletmelere %50 değil %100 destek verilmesi gerektiğini vurguladı. En fazla kâr eden sektörlere prim desteği verilmesinin yanlış olduğunu belirten Atan, “Hükümetin bu kadar çok parası varsa Asgari ücretliye versin” dedi.

 

“ZENGİNLİĞİNE ZENGİNLİK KATANLARA”… CTP milletvekili Devrim Barçın da Cumhuriyet Meclisi’nde yaptığı konuşmada kararnameyi eleştirdi. Barçın, desteğin olumlu ve güzel olduğunu belirterek, ancak, kötü olan bu desteğin pandemide zenginliğine zenginlik katan işletmelere de verilmesidir” dedi.  Devrim Barçın, “Bu desteği pandemide kazanan büyük sermaye alacak. Vergi listelerinde gelirleri, enflasyon üzerinde arttığı tescilli kişilere her ay çalışan başına 543 TL prim desteği verilecek. Gerçekten bu ülkede asgari ücretliyi, hayvancıyı düşünen bir yönetim var mı?” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu