KıbrısManşetToplum

Prof. Dr. Benter: Türkler tarih boyunca kimseyi ezmedi, dinine karışmadı

Kıbrıs Vakıflar İdaresi (Evkaf) Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter, BRT’de yayınlanan ‘Manşet+’ adlı programa katılarak, tarihimize, kültürümüze ve yaşanan güncel olaylara ilişkin bilgiler verdi.

İbrahim Benter, “Biz Türkler, Müslümanlar olarak çok güzel bir tarihimiz var. Bunu gençlere çocuklara öğretemiyoruz…” ifadelerini kullanarak bugünlerde önemli bir tarihin unutulduğuna değindi.

“BÜTÜN DÜNYA İÇİN ENDÜLÜS ÖNCÜ DEVLETTİ”

“Müslümanlar bugünkü ispanyayı 8.YY’da fethetti orada Endülüs devleti kuruldu. Orayı 700 yıl boyunca Müslümanlar idare etti. Müslümanların idaresinde Müslüman, Yahudi, Katolik, Katolik olmayan Hristiyanlar hepsi birlikte yaşadı ve bilimde en önde gelen insanlar oradaydı” diyen Benter, bütün dünya için oranın öncü merkezin Endülüs haline geldiğini belirtti.

“1492’DE KATOLİKLER MÜSLÜMANLARA SAVAŞ AÇTI VE MÜSLÜMANLAR KAYBETTİ”

Avrupa’nın orayı kopyalayarak rönesansı gerçekleştirdiğinin de altını çizen Benter, “Fakat 1492’de Katolikler Müslümanlara savaş açtı ve Müslümanlar kaybetti” dedi.

Katoliklerin Endülüs Devleti’ni devraldıktan sonra Müslümanlara, Yahudilere ve Hristiyanlara 2 seçenek verdiğini dile getiren Benter, bu seçeneklerin ‘ya kaçın ya da ölün’ şeklinde olduğunu belirtti.

Benter, “700 yıl Müslümanların yönettiği ülkede huzurla yaşayan insanlara bu seçenek sunuldu. Yahudilerin birçoğu öldürülmemek için Hristiyan oldu olmayanlara ise 31 Mart 1492’de temmuz sonuna kadar gitmeleri gerektiği söylendi” dedi.

Benter, Osmanlı Sultanı 2. Beyazıt’ın İstanbul’dan İspanya’ya donanma gönderdiğini ve Yahudiler ile bazı Müslümanları donanma ile aldığını çoğunu da Selanik’e yerleştirdiğini kaydetti.

Turgut Özal döneminde yani 1992’de Türkiye’deki Yahudiler’in kurtuluşlarının 500. yıllarını kutladıklarının altını çizen Benter, insanların yine huzurla yaşadığını da kaydetti.

“ATALARIMIZ KIBRIS’I FETHETTİĞİNDE TÜRKLER, RUMLAR, ERMENİLER HÜRRİYET İÇİNDE YAŞAYABİLDİLER”

Benter, “1571’de yine atalarımız Kıbrıs’ı fethettiğinde yine buradaki Türkler, Rumlar, Ermeniler hürriyet içinde ibadetini de ticaretini de yapabiliyordu ama bu haklarını Osmanlı burayı aldıktan sonra kazandılar” dedi.

Kıbrıs’ta da huzur içinde yaşandığını belirten Benter, “Bizim atalarımız istemeseydi onları burada tutar mıydı? Beni Ermeni toplumunun temsilcileri 2013’te ziyarete geldiler ve bize Arab Ahmet’teki kiliseyi 2. Selim hediye etti öncesinde kilisemiz yoktu. Çocuklarımıza onun sayesinde kültürümüzü ve dinimizi öğrettik dediler” şeklinde konuşarak, atalarımızın herkesin inancına ve dinine saygılı olduğunu ifade etti.

“TÜRKLER TARİH BOYUNCA KİMSEYİ EZMEDİ, DİNİNE KARIŞMADI”

Dipkarpaz’daki Ortodoks Kilisesi’ne ait olan Apostolos Andreas Manastırı yakınlarında 2 odanın mescide çevrilmesi ile ilgili ortalığın ayağa kalktığını ifade eden Benter, “Halbuki mescit binalardan uzak bir yere yapılacaktı. Bunu ben Güney’e ilettiğimde özür dileriz yanlış anladık dediler” diyerek, Türklerin tarih boyunca kimseyi ezmediğini, dinine karışmadığını ve ticaretine engel olmadığını kaydetti…

Limasol’daki İbrahim Ağa Köprülü Cami’ye molotof kokteyli atılması ile ilgili düşüncelerini de dile getiren Benter, bunu yapan kişinin amacının binayı yakmak olduğunu söyledi.

“BUNU YAPANIN ARAŞTIRILMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİK”

“Hala şu anda biz yangının içeri girip girmediğini bilmiyoruz. Zincirlendiği için içine personellerimiz de giremedi” şeklinde konuşan Benter, Rum idaresine bunu yapan kişinin araştırılması gerektiğini söylediklerini belirtti.

“DAHA ÖNCEKİ BENZERİ OLAYLARDA BU KİŞİLERİN CEZA ALDIĞINA DAİR BİR BİLGİ GELMEDİ”

Benter, “Zaten kameralarda her şey görüldü, daha önceki benzeri olaylarda bu kişilerin ceza aldığına dair bir bilgi gelmedi” diyerek, kendisine Kuzey’de de böyle olayların olup olmadığını soran gazetecilerin olduğunu ifade etti.

“BİZİM FARKLI DİNLERE GÖSTERDİĞİMİZ HOŞGÖRÜ NE YAZIK Kİ BİZE KARŞI YOK”

Hiçbir zaman Türk tarafında böyle bir olay yaşanmadığının altını çizen Benter, “Bizim farklı dinlere gösterdiğimiz hoşgörü ne yazık ki bize karşı yok” dedi.

KAYNAK: KIBRIS POSTASI

Diğer Haberler

Başa dön tuşu