EkonomiKıbrısManşetSiyaset

Reel sektöre 100 milyon TL’lik kredi imkanı

Reel sektöre destek vermek adına 100 milyon TL'lik kredi ve 20 milyon TL'lik kira desteği paketi hazırlandığını kaydeden Bakan Saner, 1000 küçük esnafın bu paketten yararlanabileceğini açıkladı

GIYNIK CANLI TAKİP

Başbakan Ersan Saner, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, toplantıda alınan kararları açıkladı. Reel sektöre destek vermek adına 100 milyon TL’lik kredi ve 20 milyon TL’lik kira desteği paketi hazırlandığını kaydeden Bakan Saner, 1000 küçük esnafın bu paketten yararlanabileceğini açıkladı.

Kamuda maaş kesintisi konusuna da değinen Saner, Maliye’nin yeteri kadar gelir elde edebilmesi halinde kamu maaşlarında kesinti yapılmayacağını fakat tablonun önümüzdeki hafta netleşeceğini de açıkladı.

Başbakan Ersan Saner tarafından yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde:

Mal ve hizmetler Yasası’nda değişiklik yaparak belediyelere denetim yetkisi verdik.

Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın Atık Yönetim Tüzüğü geçirildi. Atıkların oluşumundan bertaraf edilmesine kadar çevre ve insan sağlığına zararsız şekilde bunun yapılması. Atıkların geri dönüşümü ve az atık yaratılması hedeflenmektedir.

Bakanlar Kurulu’nda alınan kararla her bakanlığın ve bağlı bulunan kurumların bütçesinin yüzde 10’u kadar tasarruf yapması kararı alındı.

Reel sektöre destek vermek adına 1000 küçük esnafımıza 100 milyon kredi ve 20 milyon TL kira/kredi desteği verilmesi konusunda Merkez Bankası ile Bankalar arasında işbirliği protokolü imzalandı. 22 Şubat Pazartesi gününden itibaren tüm reel sektörümüz bankalara başvuru yapabileceklerdir.

3 bin 250 işletmemize verdiğimiz 1 milyar 150 milyon TL’lik kredilerin 750 milyon TL’lik geri ödemesi Ekim 2021’de gerçekleşeceğinden bir karar alınmadı ama 450 milyar TL’lik kısmının ödemeleri Kasım ayında başladı. Herhangi bir sıkıntıya düşen esnafımız varsa bununla ilgili bankalara başvurarak kredi taksitlerini öteleyebileceklerdir. CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’ın dün yaptığı açıklama gerçekleri yansıtmamaktadır. Kredi taksitlerini ödemekte zorlanan işletmelerin kredileri mevcut kredi faizleriyle yapılandırılacaktır. Bunun altını çizmek istiyorum.

Vatandaşlarımız için ise pul vergisi, ipotek ya da ipotek devri bankalar tarafından karşılanacaktır. Eğer sözleşmelerde erken kapatma cezası varsa bu ceza oranı düşürülmüştür.

Maliye’nin faiz oranları düşükken borçlanmayıp faiz oranı yükselince borçlandığı gerçeği yansıtmamaktadır. Yerel bankalarımız sabit faizli uzun süreli kredi vermeye yanaşmamaktadır.

1000 işletmeye vereceğimiz 100 milyon TL’lik kredimiz ve 20 milyon TL’lik kira destek paketimiz, Türkiye ile ekonomik ve mali işbirliği protokolü imzalandıktan sonra bu rakamı artırabileceğiz. Kaynağın artırılması için gerekli çalışmaları yapacağız.

Bakanlar Kurulu toplantısında Maliye Bakanı ayrıntılı bir bilgi aktardı. Gelirlerimizin yeterli olmaması durumunda kamu maaşlarıyla ilgili bir kesintiye gidilebilir. Eğer gerekli miktar toplanırsa maaşları sorunsuz şekilde ödeyebileceğiz. Önümüzdeki hafta tablo netleşecek ama amacımız da bu kesintiye gerek olmadan maaşların ödenebilmesidir.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu