DünyaEkonomiGenelManşet

Rekor kırıldı, sert yükseliş sürüyor!

Gram altın bankacılık krizlerinden aldığı destekle bin 190 TL seviyesine çıkarak haftayı rekorla kapattı. Güvenli liman alımları ile değerine değer katan altın bir haftada 120 dolar yükselirken yüzde 3 değer kazandı. Gram altın 6 haftanın zirvesindeki yerini korurken dünyaca ünlü banka Commerzbank daha önce yaptığı tahmini yeniledi.

ABD bankalarının ardından İsviçreli Credit Suisse hisselerindeki rekor düşüş hem merkez bankalarında hem de piyasalarda karamsar bir havanın hâkim olmasına neden oldu. Credit Suisse’nin, İsviçre Merkez Bankasından (SNB) 50 milyar franga yakın borçlanacağının öğrenilmesi ve krizin beklendiği kadar kötü sonuçlar doğurmaması piyasaların yönünü pozitife çevirdi. Yurt içinde ise gram altın bin 190 seviyesine tırmanarak haftayı rekor seviyeden kapattı.

GRAM HAFTAYI REKORLA KAPATTI

Dünya piyasalarında önemli konumlara sahip olan bankaların iflas etmesi ve çeşitli krizler yaşaması riskli varlıklara olan talebin azalmasına yol açtı. Credit Suisse hisseleri, İsviçre Merkez Bankası’nın likidite desteğinin etkisiyle yüzde 40’a yakın yükselişle yaşadı. Gelişmelerin etkisi ile son bir buçuk yılın en düşük seviyelerine kadar gerileyen petrol fiyatlanmalarında toparlama gözlenirken altın fiyatları rekor üzerine rekor kırdı. Gram altın bin 190 TL seviyesine çıktı. Çeyrek altın 1.940 lira, Cumhuriyet altını da 7.850 liradan satılıyor.

AVRUPA MERKEZ BANKASI’NDAN FAİZ ARTIRIM HAMLESİ

Fed’in faiz kararları beklenirken Avrupa Merkez Bankası (ECB) piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Banka, ECB, şubat ayı toplantısında beklentiler dahilinde faizleri 50 baz puan artırarak; faizi yüzde 2,5’e yükseltmiş oldu.

ALTINDA YUKARI YÖNLÜ POTANSİYEL DEVAM EDİYOR

Öte yandan Avrupa’nın en büyük bankalarından Commerzbank altın tahminin yeniledi. Piyasadaki artan risklere rağmen, Commerzbank’taki emtia analistleri, fiyatların yılı ons başına 1.950 dolar civarında bitirmesi ve yukarı yönlü potansiyeli ile ilgili tahminlerini sağlam tuttuklarını söylediler. Tastylive’dan Ilya Spivak ise bankacılık sektöründe yaşanan krizin altın fiyatları için destekleyici olduğunu ifade ederek “Bu gelişmeler piyasanın risk duyarlılığını artırarak, merkez bankalarının (faiz oranlarını artırma konusunda) geri adım atabileceği beklentisine yol açıyor.” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu