EkonomiGenelManşet

Rekor seviyeden geri döndü, alım fırsatı sinyali geldi

Altın fiyatları ABD istihdam verileri sonrası yaşadığı değer kaybının ardından haftayı yüzde 3,5 düşüşle kapattı. Ons tarafı günde 50 dolarlık kayıp yaşarken gram altın bin 121 TL seviyelerine geriledi. Uzmanlar altındaki gerilmenin alım fırsatı olduğunu ifade ederken kısa vadeli düşüş trendine rağmen genel yükseliş görünümünün bozulmadığını ifade ediyor

ABD istihdam verilerinin 1969 yılından bu yana en düşük seviyelere gerilemesi ile beraber altın, geçtiğimiz hafta çıktığı rekor seviyelerden aşağı doğru geriledi. 1 Şubat Çarşamba günü bin 181 seviyelerine yükselen gram altın haftayı değer kaybı ile tamamlamasının ardından cumartesi günü bin 121 TL’ye kadar düştü. Amerikan Merkez Bankası Başkanı Jerome Pewoll’dan gelen mesajlar fiyatlanmalar üzerinde etkili oldu. Uzmanlar bu düşüşün altının hızlı yükselişinde sadece bir tümse olduğunu ifade ederek bireysel yatırımcılar için alım fırsatı sağladığını anlattı.

ABD İSTİHDAMI 1969’DAN BERİ EN İYİ SEVİYEDE

Fed kararlarının açıklanmasının ardından altın, rekor seviyelere gelirken yine ABD’den gelen verileri düşüşüne zemin hazırladı. ABD istihdam verileri 1969’dan bu yana en düşük seviye olan yüzde 3,4’e düştü. Bununla beraber Powell,”Enflasyonla mücadele sürecinin şimdi başladığını görmek memnuniyet verici.  Artık ilk kez enflasyonla mücadele sürecinin başladığını söyleyebiliriz. Ve bunu şimdiye kadar mal fiyatlarında gerçekten görüyoruz” sözleri de fiyatlanmada etkili oldu. OANDA’nın kıdemli piyasa analisti Edward Moya, “Bu veriler, Fed’in ileriye dönük olarak biraz daha agresif kalması gerekebileceği argümanını destekleyecek” diyerek altında biraz daha düşüşlerin yaşanmasının mümkün olabileceğini ifade etti.

DAHA FAZLA AŞAĞI İNMESİ İÇİN NEDEN YOK

Adrian Day Varlık Yönetimi başkanı ve analist Adrian Day altın hakkında yaptığı yorumda şunları kaydetti: “Birkaç haftadır geri çekilme bekliyordum. Altın Federal Rezerv’in faizlerde duraklaması beklentileri çok ileri girmişti ve bu altını savunmasız bıraktı. ABD istihdam verileri göz önüne alındığında altının daha fazla aşağı yönlü hareket etmesi için başka bir sebep yok.”

ONS ALTIN BİN 900 DOLAR SEVİYESİNİN ALTINDA

Altın cuma günü, ABD istihdam verilerinin şahin merkez bankası politikalarına ilişkin endişeleri körüklemesinin ardından güçlenen doların ve Hazine verimlerindeki artışın baskısıyla üç haftadan uzun süredir görülmeyen bir seviye olan bin 900 dolar seviyesinin altına düştü. Çalışma Bakanlığı’nın yakından izlenen istihdam raporu, ABD’li işverenlerin ocak ayında beklenenden daha fazla işçi çalıştırdığını ve geçen ay tarım dışı bordroların 517 bin arttığını gösterdi. Bu rapor, Federal Rezerv’in bir sonraki hamlesine ilişkin daha yüksek derecede bir belirsizlik getirirken, Fed ve diğer merkez bankalarının sıkılaştırma döngülerini yakında sonlandıracaklarına dair beklentileri boşa çıkardı. Altın bu hafta yüzde 2’den fazla değer kaybetti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu