KıbrısManşet

Restoran sahiplerine göre sektörü Ekim ve Kasım aylarında çok büyük bir kriz bekliyor

Yaşanan sorunlardan dolayı birçok restorancı bu işi yapıp-yapmamanın anlamını sorgulamaya başladı

Yaşanan sorunlardan dolayı birçok restorancı bu işi yapıp-yapmamanın anlamını sorgulamaya başladı

Restoran sahiplerine göre sektörü Ekim ve Kasım aylarında çok büyük bir kriz bekliyor

AYAKTA KALMAKTA ZORLANIYORUZ… Girne’deki restorancılık sektörü yetkilileri yaşanan ekonomik sıkıntılara işaret ederek, yerli halkın restoranlara artık daha az uğradığına dikkati çekti. Sektör yetkilileri Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman ve milletvekilleriyle Girne’de bir araya geldi. CTP heyetine sorunlarını özetleyen sektör yetkilileri, içinde bulunulan koşullarda ayakta kalabilmenin çok zor olduğuna işaret etti. Restorancılar, tüm girdilerinin döviz üzerinden olduğunu ve fiyat belirlemekte sıkıntı yaşadıklarını kaydetti. Çözüm bekleyen birçok sorunlarının olduğuna dikkat çeken yetkililer, sektörü Ekim ve Kasım aylarında çok büyük bir kriz beklediğine vurgu yaptı. Yetkililer ayrıca, yaz aylarının bitmesiyle sektörün durma noktasına gelebileceğini eklediler.

 

TEKERLEK DÖNEBİLDİĞİ KADAR DÖNÜYOR… CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da restorancılık sektörünün kullandığı tüm ürünlerin döviz üzerinden belirlendiğini ifade ederken, personel giderlerinin de asgari ücretle birlikte artacağına vurgu yaptı. Bütün giderlerin döviz üzerinden belirlendiğini fakat restorancılık sektörünün gelirlerinin TL üzerinde tutulmak zorunda kalındığının altını çizen Erhürman, “Müşterinin çoğunluğu Kıbrıslı Rum ve turist değilse, mecburen menü fiyatlarınızı buradaki alım gücünü de dikkate alarak belirlemek zorunda kalıyorsunuz. Bu da kaçınılmaz olarak kâr marjınızı her gün daraltıyor. Tekerleğin dönebildiği kadar dönüyor ama gelir kısmı gittikçe aşağıya doğur çekiliyor” diye konuştu. Erhürman, restorancılık sektörünün ana giderlerinden olan kira giderlerinin çok büyük ölçüde döviz üzerinden şekillendiğine dikkat çekti.

 

HAYAT PAHALILIĞINDA DÜNYADA İLK ÜÇ… Tufan Erhürman, bu işi yapmaya devam etmenin anlamını birçok restorancının sorgulamaya başladığını belirtti. Söz konusu durumun öngörülemez bir şey olmadığına da vurgu yapan Erhürman, “Bütün bunlar göstere göstere üstümüze geldi” dedi. Ülkemizde hayat pahalılığın %98 olduğuna dikkat çeken Erhürman, gıda enflasyonunun ise %118 olduğunu hatırlattı. Haziran ayında enflasyonun toplamda %55’i bulacağını öngördüklerini kaydeden Erhürman, bu hayat pahalılığı oranlarının dünyada ilk üçün içinde olduğunu belirtti. Girne’nin en temel sektörünün hizmet sektörü olduğunu vurgulayan CTP Girne İlçe Başkanı Mehmet Kale Kişi de son dönemlerin en zor zamanlarının yaşandığını kaydederken, birçok işletmenin menü basma olayını dahi bıraktığına dikkat çekti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu