EkonomiGenelGüney KıbrısKıbrısManşet

Rum gümrüğü benzine taktı!

Rum Gümrük Dairesi Kuzey’den benzin alımı konusunda, Avrupa Komisyonu’nun açıklamasını takmıyor

YEŞİL HAT TÜZÜĞÜ’NE UYGUN

 

Kıbrıslı Rumların Kuzey Kıbrıs’tan benzin alması konusunda Avrupa Komisyonu’nun başka şey söylediği, Güney Kıbrıs’taki Gümrük Dairesi’nin ise başka şey yaptığı ifade edildi. Politis, konuyla ilgili haberinde, bir Kıbrıslı Rum’un KKTC’den getirdiği 10 litrelik benzin bidonuna Ay. Demet (Metehan) sınır kapısında Gümrük Dairesi çalışanları tarafından el konmasına dair şikâyetlere yer verdi. Haberde, “Avrupa Komisyonu yetkilisi Stefan de Keersmaecker’in “Akaryakıt; kişisel kullanım için olması, değerinin 260 Euro’yu aşmaması, arabanın benzin tankında veya kapasitesi 10 litreyi aşmayan bir bidonda bulunması durumunda, Yeşil Hat üzerinden taşınmasına izin verilen mallardan biridir” açıklaması hatırlatıldı.

GÜMRÜK AÇIKLAMAYI TAKMIYOR

 Keersmaecker’in açıklamasının açık ve net olmasına rağmen Gümrük Dairesi’nin Yeşil Hat Tüzüğü çerçevesinde KKTC’den akaryakıt temin edilmesiyle ilgili açıklamasının farklı olduğuna işaret edilen habere göre, akaryakıt alımı konusundaki Gümrük Dairesi’nin şu açıklamayı yaptığı kaydedildi: “AB hukukuna göre, akaryakıt şahsi bir yük olarak addedilmemektedir. İşlem vergisinden ve özel tüketim vergisinden muafiyet, özel kullanıma mahsus motorlu araçlarda bulunan yakıt ile taşınabilir bir kapta bulunup miktarı 10 litreyi aşmayan yakıta uygulanır. Akaryakıt, sistematik olarak değil ara sıra taşınması şartıyla, ticari niteliğe sahip değildir şeklinde addedilmektedir.”

METEHAN’DA EL KOYDULAR

Hristos Panayis Klokkaris isimli vatandaşın gazeteye yaptığı şikâyeti de aktaran gazeteye göre, Klokkaris Kuzey’den Güney’e döndüğü sırada, Ay. Demet (Metehan) sınır kapısında yapılan rutin kontrolde 10 litrelik benzin bidonuna gümrük memurlarınca el konuldu. Gümrük Dairesi Basın Sözcüsü Yorgos Konstantinu gazeteye verdiği bilgide, “Bir kişinin sistematik olarak ve defalarca Kuzey’ye geçip 10 litrelik benzin getirmesinden dolayı el koyma olayının gerçekleştiğini” aktardı. Ancak haberde, Kolakkaris’in “sistematik olarak” KKTC’ye geçmediği ve sınır kapısında kendisine “geziye çıkıp çıkmadığının” sorulmadığını vurguladığı belirtildi.

AB YÖNETMELİĞİYLE UYUMLU

 Gazete, iki toplum arasındaki ticaretle ilgili Yeşil Hat Tüzüğü’nün, özellikle akaryakıt parametresinin, AB’nin üçüncü ülkelerle ilişkileriyle ilgili yönetmeliğin kopyası olduğuna işaret ederek, Rum Gümrük Dairesi’ni rahatsız eden şeyin de bu olduğunu kaydetti. Haberde, AB Komisyonu’nun, iki toplum arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için ilgili yönetmeliği Kıbrıs’ın “ölçülerine göre” ayarlayarak, basitleştirdiği de kaydedildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu