GenelKıbrısManşetSiyaset

“Rum liderin mesajları iyi niyetli değil”

BM Genel Kurulu’na katılmak üzere New York’a hareket eden Cumhurbaşkanı Tatar, 23 Eylül Cumartesi günü BM Genel Sekreteri Antonio Guterres görüşeceklerini kaydetti

BM Genel Kurulu’na katılmak üzere New York’a hareket eden Cumhurbaşkanı Tatar, 23 Eylül Cumartesi günü BM Genel Sekreteri Antonio Guterres görüşeceklerini kaydetti

“KKTC’NİN GERÇEK OLDUĞU KABUL EDİLMELİDİR”

Birlemiş Milletlerin 78’inci Genel Kurulu’na katılmak üzere New York’a hareketi öncesinde Ercan’da basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “KKTC’nin otoritesine saygı gösterilmediği bir düzende Kıbrıs meselesine çözüm bulmak mümkün değil” dedi.  İletişimden, diyalogdan yana olduklarını kaydeden Tatar, “Koyduğumuz ilkeler çerçevesinde uzlaşı zemini olabilmesi için ciddi arayış içindeyiz ama KKTC’nin, gerçek olduğu kabul edilmelidir. Biz New York’taki farklı platformlarda bunu anlatacağız. Halkımızın hak ve menfaatlerini herkesle paylaşmak için orada olacağız” dedi.

BM GENEL SEKRETERİ İLE GÖRÜŞME 23 EYLÜL’DE

Kıbrıs Türk halkının haklı mücadelesini New York temaslarında dile getireceğini kaydeden Tatar, 23 Eylül Cumartesi günü BM Genel Sekreteri Antonio Guterres görüşeceklerini kaydetti. Tatar, Türk tarafının yeni siyasetinin aynen devam ettiğini, Türkiye Cumhuriyeti’nin tam desteğiyle KKTC’nin egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsü teyit edilmeden resmi müzakerelere geçmeyeceklerini, görüşmelerde bunları da ifade edeceğini söyledi. Küresel taşların yerinden oynadığını, Kıbrıs’ta artık geriye dönüşün mümkün olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin tam desteğinin KKTC’nin yeni siyasetinin doğru zeminde ilerlediğini bir göstergesi olduğunu kaydetti.

“KKTC’NİN ZEMİNİNİ ZAYIFLATMAYA ÇALIŞIYORLAR”

Rum liderin farklı mecralarda Türk tarafına mesaj iletmeye çalıştığını da belirten Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Biz bu mesajların ne olduğunu çok iyi biliyoruz. İyi niyetli bir yaklaşım olsaydı Kıbrıs Türk halkı bu kadar gelişmelere rağmen acımasız izolasyon ve ambargolara maruz kalmazdı. Ekonomik kalkınmamızı engellemeye, 14 maddelik planla kişileri Kıbrıs Cumhuriyeti’ne çekerek KKTC’nin zeminini zayıflatmaya çalışıyorlar…”

“KIBRIS MESELESİNİN ESAS KRİTİK NOKTASI”

Türk tarafının geçtiğimiz temmuzda Birleşmiş Milletler üzerinden birtakım öneriler yaptığını, bunların doğal kaynak ve hidrokarbon, yenilenebilir enerji ve güneş enerjisi, enterkonnekte sisteme geçilmesi, suyun paylaşımı, düzensiz göçler, mayınların temizlenmesiyle ilgili olduğunu anımsatan Tatar, “Bu önerilerimiz Kıbrıs’ta bir tarafın diğer tarafa hiçbir üstünlük sağlamayacağı hassasiyetleri içeriyor” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu