Güney KıbrısManşet

Rum Yönetimi’nin, mültecileri önlemek için ara bölgeye yerleştirdiği dikenli tellerin işe yaramadığı bildirildi

Güney Kıbrıs’a ulaşan mülteci sayısı10 aylık sürede, geçen yılın toplam rakamı olan 30 bine ulaştı

DİKENLİ TELLERE 12 MİLYON EURO… Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, mülteci akınının önüne geçilmesi için ara bölgeye yerleştirdiği dikenli tellere rağmen mültecilerin güneye geçmek için başka yollar bulduğu belirtildi. Rum hükümeti, ara bölge üzerinden “yabancıların” (mültecilerin) geçişini önlemek amacıyla batı bölgesinde (Güzelyurt yakınlarında) Akaça’dan Astromerit’e kadar olan 12 kilometreyi aşan bölgeye yerleştirdiği dikenli teller için 2 milyon Euro harcamasına karşın yasa dışı geçiş yapan kişi sayısının arttığı bildirildi.

 

MÜLTECİLERİN SAYISI İKİYE KATLANDI… Rum basınında yer alan haberlere Ocak-Ekim 2022’de Güney Kıbrıs’a ulaşan mülteci sayısı, geçen yılın toplam rakamı olan 30 bine ulaştı. Mülteci sorunuyla ilgilenen Rum Meclisi İçişleri Komitesi Başkanı AKEL Milletvekili Aristos Damianu, mülteci sorunun çözümlenmesi amacıyla dikenli tellerin yerleştirildiğini ancak istatistiklerin mülteci akının ikiye katlandığını ortaya koyduğunu söyledi. Damianu, mülteci akının başka köylere kaydığını, dikenli tel tedbirinin sonuç verici olmadığını gösterdiğini ifade etti.

 

BM İLE ARA BÖLGE ANLAŞMAZLIĞI… Fileleftheros gazetesi dikenli tellerin yerleştirildiği bölge sakinlerinin, çiftçilerin ve diğer meslek gruplarının dikenli teller için protestolarda bulunduğunu, Birleşmiş Milletler’in ise “dikenli tellerin, ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ topraklarına değil, ara bölgeye yerleştildiğini” savunduğunu yazdı. Gazete, insan tacirlerinin arttığına, tutuklananların ise 2-3 aylık hapis cezasıyla kurtulduğuna dikkati çekti. Şu ana kadar 85 insan tacirinin yakalandığını yazan gazete, Güney’e giden refakatçisiz çocukların sayısının üçe katlanmasının da şaşkınlığa yol açtığını belirtti.

 

İKİ MÜLTECİ KABUL MERKEZİ DAHA… Gazete bu konuların Rum Meclisi İçişleri Komitesi toplantısında ele alındığını yazdı. İçişleri Bakanlığı yetkilisi Kostas Konstantinu toplantıdaki açıklamasında “Limnes” bölgesine inşa edilecek ve 75 milyon Euro’ya mal olacak iki kabul merkezi ile ilgili ihaleye çıkılacağını belirtti. Dikenli tellerde meydana gelen hasardan da söz eden Konstantinu, bunların, mültecileri getiren insan tacirlerinden kaynaklandığını söyledi. Rum Dışişleri Bakanlığı ise BM’nin suçlamalarını kabul etmeyerek, Barış Gücü’nün, ara bölgede hâkimiyet kurmuş gibi davrandığını iddia etti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu