DünyaManşet

Rusya ‘dost olmayan’ ülkeler listesini açıkladı

Moskova, bugün kendisine hasmane eylemlerde bulunan ülkeler listesini resmen açıkladı.

Ruslar tarafından ilan edilen ateşkesin ayrıntıları netleşiyor. Kiev’den ayrılanlar Belarus’a, Ukrayna’nın ikinci büyük kenti Harkov’dan çıkanlar ise Rusya’ya gidebilecek. Pentagon’dan üst düzey bir yetkili, Rusya’nın işgalin başlangıcından bu yana Ukrayna’ya yaklaşık 600 füze fırlattığını söyledi. Suriye’deki bir yerel gazetede yer alan iş ilanı, Putin’in milisleri Ukrayna’ya taşıma planını ortaya koydu. Ukraynalı yetkililer, Chuhuiv kentinin Ruslardan geri alındığını ve Karadeniz’de bir Rus savaş gemisinin füzelerle vurulduğunu söylüyor. Moskova, bugün kendisine hasmane eylemlerde bulunan ülkeler listesini resmen açıkladı.

Rusya, Moskova’ya ‘dost olmayan’ ülkelerin listesini resmen onayladı. Listede Avrupa Birliği’ne (AB) üye tüm ülkelerin yanı sıra ABD ve Ukrayna var. Ayrıca, Avrupa kıtasındaki diğer hasım ülkeler tüm Birleşik Krallık, Karadağ, İsviçre, Arnavutluk, Andorra, İzlanda, Liechtenstein, Monaco, Norveç, San Marino ve Kuzey Makedonya.

Kuzey Amerika’dan Kanada, Asya’dan Japonya, Güney Kore, Singapur ve Tayvan, Okyanusya’dan ise Avustralya, Yeni Zelanda ve Mikronezya Rusya’nın listesinde kendisine yer buldu.

ABD, İNGİLTERE VE FRANSA’YA DA İNSANİ KORİDORLAR OLUŞTURURKEN YARDIMCI OLMA ÇAĞRISI

Ukrayna’nın Başbakan Yardımcısı Irina Vereshchuk, Rusya’nın dört farklı şehirden önerdiği altı tahliye rotasının ‘kabul edilemez’ olduğunu söyledi.

Sadece Mariupol ve Sumi’den önerilen tahliye rotalarının Ukrayna’nın farklı şehirlerine çıktığını; diğerlerinin Rusya ve müttefiki Belarus’a çıktığını belirten Vereshchuk, “Bu, insani koridor açmanın kabul edilemez bir yolu” deyip ekledi: “Vatandaşlarımız Kiev’den çıkıp sonrasında Rusya Federasyonu’na götürülmek üzere Belarus’a geçmeyecek.”

Vereshchuk, ABD, İngiltere ve Fransa’ya da insani koridorlar oluştururken yardımcı olma çağrısı yaptı.

Rusya’nın önerisi, Harkov, Kiev, Mariupol ve Sumi kentlerinden sivillerin tahliyesi için saat 10.00’dan itibaren koridorların açılmasını içeriyordu. Rus RIA ajansının yayınladığı haritalara göre Kiev’den açılan koridor Belarus’a yönlendirilirken, Harkov’dekilerin sadece Rusya’ya geçişi mümkün olacak.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy’nin sözcüsü, Rusya’nın girişimini ‘tamamen ahlak dışı’ olarak nitelendirerek, Moskova’yı ‘insanların acısını bir televizyon şovu için kullanma çabası’ içinde olduğu gerekçesiyle eleştirdi. Sözcü, “Bu insanlar Ukrayna vatandaşı ve Ukrayna içinde tahliye edilme hakkına sahip olmalılar” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu