DünyaManşetToplum

Rusya-Ukrayna savaşının 13’üncü gününde bölgeden haberler gelmeye devam ediyor

Stoltenberg, Rusya'nın işgalinin korkunç acılara neden olduğunu ve insani etkisinin yıkıcı olduğunu da söyledi

 

Rusya-Ukrayna savaşının 13’üncü gününde bölgeden çatışma haberleri gelmeye devam ediyor. Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği (AB)’nin Rus fosil yakıtlarına bağımlılığını azaltırken, yenilenebilir enerji kapasitesini artırarak ‘enerji bağımsızlığını’ sağlamayı hedefleyen bir planı yayımladı. İngiltere, Rus petrol ve petrol ürünleri ithalatını yıl sonuna kadar kademeli olarak bitireceğini duyururken, ABD’den de Rus petrol ve doğalgaz ithalatına yasak geldi. Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak bu durumun gerçekleşmemesi halinde fiyatların iki katına çıkacağını belirtmişti. Öte yandan başkent Kiev’de yerleri tespit edilen Rus askeri araçları ateş altına alındı. Ukrayna İçişleri Bakanlığı yanan araçların görüntülerini sosyal medya hesabından paylaştı. İşte dakika dakika Ukrayna savaşında yaşananlar…

Ukrayna’daki savaş 13’üncü gününde… Ülkenin farklı noktalarından çatışma haberleri gelmeye devam ederken, Kiev madalyalı bir Rus generalin öldürüldüğünü duyurdu. Batı Moskova’ya yeni kısıtlamalar getirmeye hazırlanırken, Rusya’dan tehdit gibi bir uyarı geldi. Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, ‘Rusya petrolünün engellenmesinin, küresel piyasalara sonuçları felaket olur’ dedi. Novak, petrolün varil fiyatının 300 dolara çıkabileceğini iddia etti.

İşte dakika dakika Rusya Ukrayna savaş bölgesinde yaşananlar…

19.27 ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’dan petrol ve doğalgaz ithalatını durduklarını belirterek, “Petrol ihracatını yasaklayacağız. Bunun ticaretini yapamayacaklar. Bu Putin’e ağır darbe vuracak. Bu kararı ortaklarımız ve müttefiklerimizle yakın dayanışma sonunda aldım” ifadelerini kullandı.

19.20 Birleşik Krallık, Rus petrol ve petrol ürünleri ithalatını yıl sonuna kadar kademeli olarak bitireceğini duyurdu.

19.00 CIA Direktörü William Burns, Ukrayna’da 2 bin ila 4 bin arasında Rus askerinin öldüğünü öne sürdü. William Burns, Ukrayna ile Rusya’nın askeri planlamasının da aralarında bulunduğu yoğun istihbarat paylaşımı yaptıklarını duyurdu. Burns günlük olarak istihbarat paylaşımının süreceğini de sözlerine ekledi.

18.56 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Putin’in Ukrayna’yı ve NATO’yu hafife aldığını söyledi. Rusya ile savaşmak istemediklerini yineleyen Stoltenberg, “Tüm müttefikleri korumak için her şeyi yapacağız. Halkımızı ve değerlerimizi savunacağız. Avrupa ve Kuzey Avrupa birlikte duracak” dedi.

18.52 Ukrayna Sağlık Bakanı Viktor Lyaşko, Rus saldırılarında 61 hastanenin kullanılmaz hale geldiğini açıkladı.

18.48 Rusya’nın, Japonya’nın kamu yayıncısı NHK’nin ülkedeki yayınlarını askıya aldığı bildirildi. Karar, Moskova’nın Japonya’yı dost olmayan ülkeler listesine almasının ardından geldi.

18.30  Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği (AB)’nin Rus fosil yakıtlarına bağımlılığını azaltırken, yenilenebilir enerji kapasitesini artırarak ‘enerji bağımsızlığını’ sağlamayı hedefleyen bir planı yayımladı. Planın hayata geçirilmesiyle Rus gazına bağımlılığın bu yıl sonuna kadar üçte iki oranında azaltılabileceği ön görülüyor. Avrupa Komisyonu bu planla 2030’da Rus gazıyla bağlarını tamamen koparabileceğini tahmin ediyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen konuyla ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Rus petrolü, kömürü ve gazından bağımsız olmalıyız. Bizi açıkça tehdit eden bir tedarikçiye güvenemeyiz. Artan enerji fiyatlarının etkisini azaltmak, önümüzdeki kış için gaz arzımızı çeşitlendirmek ve temiz enerji geçişini hızlandırmak için şimdi harekete geçmeliyiz.

18.27 İsveç Başbakanı Magdelana Andersson, ülkesinin NATO’ya üyelik başvurusu yapmasının Avrupa’daki mevcut güvenlik durumunu istikrarsızlaştıracağını ve gerilimi artıracağını ifade etti.

18.22 Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği (AB)’nin Rus fosil yakıtlarına bağımlılığını azaltırken, yenilenebilir enerji kapasitesini artırarak ‘enerji bağımsızlığını’ sağlamayı hedefleyen bir planı yayımladı. Planın hayata geçirilmesiyle Rus gazına bağımlılığın bu yıl sonuna kadar üçte iki oranında azaltılabileceği ön görülüyor. Avrupa Komisyonu bu planla 2030’da Rus gazıyla bağlarını tamamen koparabileceğini tahmin ediyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen konuyla ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Rus petrolü, kömürü ve gazından bağımsız olmalıyız. Bizi açıkça tehdit eden bir tedarikçiye güvenemeyiz. Artan enerji fiyatlarının etkisini azaltmak, önümüzdeki kış için gaz arzımızı çeşitlendirmek ve temiz enerji geçişini hızlandırmak için şimdi harekete geçmeliyiz.”

17.38 Politico’da görev yapan gazeteci Alex Wickham’ın haberine göre, İngiliz hükümeti bugün TSİ 19.00’da Rusya’nın petrol ve gaz ithalatını nasıl kesmeyi planladığı hakkında bir açıklama yapacak.

16.35 Bloomberg, ABD Başkanı Biden’ın ülkesinin Rusya’dan petrol ithalatını bugün yasaklayacağını duyurdu. Açıklamanın TSİ 18.45’te yapılması bekleniyor. Konu ile ilgili henüz resmi bir açıklama gelmezden geçtiğimiz saatlerde Rusya’dan bu iddia ile ilgili tehdit gibi bir uyarı yapılmıştı.

Rusya, petrol satışına ambargo getirilmesi halinde Almanya üzerinden Avrupa’ya ulaşan boru hattına verdiği gazı durdurma tehdidinde bulunmuştu

Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, “Rusya petrolünün engellenmesinin, küresel piyasalara sonuçları felaket olur” dedi. Novak, petrolün varil fiyatının 300 dolara çıkabileceğini iddia etmişti.

Uzmanlar bu durumu küresel ekonomi için kâbus senaryosu olarak nitelendirirken ABD, Avrupa Birliği ile Rusya petrolüne ambargonun görüşüldüğünü duyurdu. Ancak, Rusya petrolüne büyük ölçüde bağımlı olan Almanya ve Hollanda olası bir ithalat yasağına açıkça karşı çıkıyor.

Nato’dan moskova’ya çağrı

16.20 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Letonya Devlet Başkanı Egils Levits ile birlikte Salı günü yaptığı basın açıklamasında, Rusya’nın Ukrayna’daki sivilleri hedef aldığına dair güvenilir haberler olduğunu söyledi ve Moskova’yı çatışmayı sona erdirmeye çağırdı.

Reuters haber ajansına göre Stoltenberg, “Çatışmanın tırmanıp Ukrayna dışına yayılmasını önleme sorumluluğumuz var. Müttefik toprakların her karışını koruyacağız ve savunacağız” dedi.

Stoltenberg, Rusya’nın işgalinin korkunç acılara neden olduğunu ve insani etkisinin yıkıcı olduğunu da söyledi.

15:20 Rusya’ya ait üzerinde ‘V’ sembolü olan askeri araçlar  Kiev’de Ukrayna güçleri tarafından koordinatlarının belirlenmesinin ardından ateş altına alındı. Ukrayna İçişleri Bakanlığı Facebook hesabı üzerinden yanan araçların görüntüleri paylaşılırken ‘Düşmana ateşli bir merhaba. Savaş araçlarını nasıl etiketlerlerse etiketlesinler onları bulup yok edeceğiz. Bu bizim görevimiz’ notu dikkat çekti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu