GenelKıbrısManşet

Rusya’dan KKTC hamlesi

Rusya'ya ambargo uygulayan Güney Kıbrıs'tan yeni bir iddia öne sürüldü. Rum basınının iddiasına göre; Rusya KKTC'de yaşam süren 15 bin vatandaşı için konsolosluk açmaya hazırlanıyor

Rusya’ya ambargo uygulayan Güney Kıbrıs’tan yeni bir iddia öne sürüldü. Rum basınının iddiasına göre; Rusya KKTC’de yaşam süren 15 bin vatandaşı için konsolosluk açmaya hazırlanıyor

RUM BASININDAN ÖNEMLİ İDDİA… Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açmasından sonra Güney Kıbrıs’ın AB ile birlikte hareket ederek başta Rus iş insanları olmak üzere Rusya’nın tüm ticari faaliyetlerine ambargo uygulaması farklı senaryoları da beraberinde getirdi. Rum basını, Rusya’nın, KKTC’de konsolosluk açmayı planladığına dair önemli bir iddia da bulundu. Güney Kıbrıs’ta yayınlanan haftalık Kathimerini gazetesi “Rusya, İşgal Altındaki Topraklarda Konsolosluk Açmakla İlerliyor” başlıklı haberinde, Güney Kıbrıs- Rusya ilişkilerinden bahsederek Rusya’nın KKTC’de konsolosluk açma niyetinin bulunduğunu gündeme taşıdı.

LAVROV’UN ‘KKTC İFADELERİ’ ANIMSATILDI… Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un geçtiğimiz aylarda yapmış olduğu bir açıklamada “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’”nden söz ettiğini anımsatan gazete, bu durumun, arka planda Rusya ile ikili ilişkilerin bulunmasıyla, Rum Yönetimi’nde önemli bir çaresizliğe neden olduğunu yazdı. Gazete, Rusya’nın Doğu Akdeniz’deki yaklaşımıyla ilgili görünen yeni bir boyutun, Moskova’nın, Kuzey Kıbrıs’ta bir Rus konsolosluğunun hizmete girmesi yönündeki alınmış kararı olduğunu belirtti.

“MOSKOVA’NIN 2021 YILINDAN BERİDİR BU NİYETİ VAR”… Moskova’nın 2021 yılı Ocak ayından itibaren, KKTC’de konsolosluk ofisi açma niyeti konusunda, Rum Yönetimi’ni bilgilendirme ve bu konuda anlayış istemek için Rum makamlara yaklaştığını yazan gazete, bu kararın, Ukrayna’daki gelişmelerle veya Güney Kıbrıs’ın yaptırımlarla ilgili tutumuyla doğrudan ilişkili olmadığının görüldüğünü de belirtti.

KKTC’DE YAŞAM SÜREN 15 BİN RUS VATANDAŞI VAR… Gazete, Rusya’nın, KKTC’de daimi olarak ikamet eden yaklaşık 15 bin Rus vatandaşına hizmet etmeyi/korumayı amaçladığını yazdı. Kathimerini Gazetesi, güvenilir kaynaklara dayandırdığı haberinde, Rusya’nın konsolosluk için KKTC’de bina ve personel aradığını ifade etti.

RUS BÜYÜKELÇİ TEPKİ GÖSTERMİŞTİ… Rusya’nın Lefkoşa Büyükelçisi Stanislav Osadchiy, Güney Kıbrıs’ın Rusya’ya hava sahasını kapatmasının ardından, “Kendi ayağınıza sıktınız, turistler ve paralar Türkiye’ye gidecek” tepkisinde bulunmuştu. Ayrıca Büyükelçilik, Rus vatandaşlarına yönelik tehditler olduğunu açıklayarak kınamıştı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu