DünyaManşet

Rusya’nın Ukrayna işgalinde 3. günü!

Rusya'nın Ukrayna işgalinin üçüncü gününde her şehirden çatışma haberleri geliyor, başkent Kiev sokaklarında işgalciler ve Ukrayna ordusu çarpışıyor.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de sabah gün ağarır ağarmaz sokak çatışmaları başladı, ordu birlikleri işgalci Ruslarla çarpışıyor. Ukrayna, 3 bin 500 Rus askerinin öldürüldüğünü bildiriyor. Başkanlık binasının dışından video mesaj paylaşan Zelenskiy, “Silah bırakmayacağız” dedi. Amerikan medyası, Washington’ın tahliye talebini Zelenskiy’nin reddettiğini yazdı. Uluslararası haber ajansları, neredeyse aralıksız şekilde Ukrayna’dan ‘son dakika’ koduyla haber servis ediyor.

Rusya’nın Ukrayna işgalinin üçüncü gününde her şehirden çatışma haberleri geliyor, başkent Kiev sokaklarında işgalciler ve Ukrayna ordusu çarpışıyor. Rus ordusu Karadeniz’den Ukrayna şehirlerine füzeler fırlattı.

09.45 : Kiev’in Ruslar tarafından füzelerle vurulduğu bildiriliyor. Görgü tanıkları, Kiev Havalimanı’nın yakınlarına füzeler düştüğünü söylüyor.

Rusya’nın sivillerin yaşadığı çok katlı bir binayı vurduğu bildiriliyor. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Rusya’nın füzeyle vurduğu binanın fotoğrafını Twitter hesabından paylaşıp şu mesajı yazdı:

“Dünyadan talep ediyorum: Rusyayı tamamen izole edin, büyükelçilerinizi çekin, petrol ambargosu uygulayın ve ekonomisini mahvedin. Rus savaş suçlularını durdurun.”

Ukrayna’nın başkentinde yoğun silah ve patlama sesleri duyulurken, Rus işgalciler ve Ukrayna birlikleri arasında sokak çatışmaları yaşanıyor.

Associated Press (AP) haber ajansı, Kiev sokaklarında yanmış bir askeri kamyonun fotoğraflarını bu sabah dünyaya servis etti.

09.25 : Rus medyası, Kiev elektrik santralinin kontrolünün Rus işgalcilerin eline geçtiğini bildirdi ancak bu haber kısa sürede düzeltildi ve Ukrayna birliklerinin santrali kontrol ettiği açıklandı.

Rusya Savunma Bakanlığı ise, Ukrayna’nın Melitopol kentini ele geçirdiğini savunuyor.

ZELENSKIY SOKAKTA ÇEKTİĞİ VİDEOYLA YANIT VERDİ

09.20 : Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Kiev’deki başkanlık binasının yakınlarından paylaştığı video mesajında “Silah bırakmayacağız” dedi. Hakkında çıkan ülkeyi terk etti iddialarına Twitter hesabından paylaştığı bir video ile yanıt veren Zelenskiy, Kiev’deki Gorodetsky Evi’nin önünde konuştu:

“Ordumuzu silah bırakmaya çağırdığım ve tahliye edildiğime dair internette çok fazla sahte bilgi var. Yalan haberlere inanmayın. Ben buradayım. Devletimizi savunacağız.”

09.15 : Ukrayna ordusu, Sumi, Poltova ve Mariupol şehirlerinin yakınlarının Rus savaş uçakları tarafından bombardımana tutulduğunu bildiriyor. Ukraynalı yetkililer, Herson, Mikolayiv gibi şehirlerde çatışmaların sürdüğünü kaydediyor.

09.10 : Ukrayna ordusunun, Facebook sayfasında paylaştığı bir açıklamada, işgale katılan 3 bin 500 Rus askerinin öldürüldüğünü, yaklaşık 200 askerin de rehin alındığını duyurdu.

Öte yandan Rus askeri birliklerinin zaiyatına dair daha fazla bilgi veren Ukrayna ordusu, Rusya’ya ait 14 savaş uçağı, 8 helikopter ve 102 tankın da şimdiye kadar imha edildiğini ekledi

BBC, bu iddiaları bağımsız olarak doğrulayamıyor. Rusya ise yaşanan zaiyata ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı.

KARADENİZ’DEN UKRAYNA’YA KRUZ FÜZELERİ ATILDI

09.05 : Karadeniz’den Ukrayna’ya yönelik kruz füzeleri atıldığına dair haberler geliyor.

Rusya Savunma Bakanlığı kaynakları, kruz füzeleri ateşlendiğini doğruladı.

AMERİKAN BASINI: ZELENSKIY, ABD’NİN TAHLİYE TEKLİFİNİ REDDETTİ

08.40 : Amerikan medyasına göre, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy Washington yönetiminin kendisine yönelttiği tahliye teklifini reddetti.

Associated Press haber ajansı, görüşmeye dair doğrudan bilgisi olan üst düzey istihbarat elemanlarına dayandırdığı haberinde, Zelenskiy’nin “Savaş burada. Götürülmeye değil, mühimmata ihtiyacım var” dediğini aktardı.

Washington Post gazetesi de bir haberinde, ABD hükümetinin Zelenskiy’ye yardım etmeye hazır olduğunu söyleyen ABD’li ve Ukraynalı yetkililerin ifadelerine yer vermişti.

Zelenskiy’nin ABD’ye verdiği yanıt sosyal medyada övgüyle karşılandı.

Ukraynalı lider, daha önce yaptığı bir konuşmada savaşmaya devam etme sözü vererek, “Bize saldırdığınızda yüzlerimizi göreceksiniz. Sırtlarımızı değil” demişti.

Öte yandan Cuma günü erken saatlerde yayımladığı bir videoda da Kiev’den kaçtığı yönündeki iddiaları yalanlamıştı. Üst düzey yetkililer ile birlikte kamera karşısına geçen Zelenskiy, “Hepimiz buradayız, bu böyle de devam edecek” demişti.

08.25 : Bu sabah gün ağarır ağarmaz Kiev sokaklarında Ukrayna ordusu ve gönüllüler ile Rus işgalciler arasında sokak çatışmaları başladı.

Ukrayna’nın başkentinde yoğun silah sesleri duyuluyor.

Ukrayna haber ajansı Interfax, “An itibarıyla şehrin sokaklarında çatışmalar var” diyor.

Kiev sakinlerinden sığınaklarda kalmaları istenirken, balkon ve pencerelerden uzak durmaları çağrısında bulunuldu.

08.15 : BBC Diplomasi Muhabiri Paul Adams, batılı bir yetkilinin, Putin’in Ukrayna savaşını kazanmak için ‘gerekli her yola başvurabileceği’ yönündeki sözlerini aktardı.

Yetkili, olanların Putin için bir tercih savaşı olarak başladığını ancak şimdi ise bir zorunluluk savaşına dönüştüğünü söyledi.

08.00 : Ukrayna’nın başkentini kuşatan Rus ordusu gece boyunca saldırdı, patlama ve silah sesleri hiç dinmedi.

Rus birlikleri Kiev’in merkezine top atışları gerçkeleştirdi, Ukrayna ordusu şehri savunuyor. Kiev sakinleri ise geceyi sığınaklarda ve metro istasyonlarında korkuyla bekleyerek geçirdi.

Ruslar, başkentin Troieschyna bölgesindeki CHP-6 elektrik santralini ele geçirmeye çalıştı ancak başaramadı. Rus ordusunun şehri elektriksiz bırakmayı hedeflediği bildiriliyor.

Ukrayna ordusu, Kiev’deki bir askeri üsse yapılan saldırının püskürtüldüğünü duyurdu. BBC’nin henüz doğrulamadığı saldırının Peremohy (Zafer) Caddesi’nde gerçekleştiği söyleniyor.

Peremohy Caddesi’nde araç enkazı ve devam eden yangınlar görüldü.

Kiev’de patlama meydana gelen yerler arasında ünlü Maidan Meydanı da bulunuyor.

Vasilkiv’deki bir havaalanı yakınında şiddetli çatışmaların yaşandığı bildirildi. Kiev’e yapılacak saldırıda Rus paraşütçülerinin bu havalimanını kullanacağı düşünülüyor.

07.50 : Rusya Savunma Bakanlığı, Rus birliklerinin Ukrayna’nın güneyindeki Melitopol şehrine girdiğini açıkladı.

Haberde Bakanlığın şu açıklaması yer aldı: “25 Şubat’ın gece geç saatlerinde, Azovskoye (Ukrayna) yakınlarındaki amfibi çıkarmasının ardından Rus birlikleri, direnişle karşılaşmadan Melitopol’a girdi.”

07.15 : Beyaz Saray, Kongre’den Ukrayna’ya yönelik 6,4 milyar dolarlık yardım için bütçe istedi.

Amerikan yetkililerin aktardığına göre yardım paketi, Ukrayna ve komşuları için 2,9 milyar dolarlık insani, ekonomik ve güvenlik yardımını içeriyor.

Yardım, ABD Dışişleri Bakanlığı ve federal bir kurum olan ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) aracılığıyla acil olarak gönderilecek.

Beyaz Saray’ın finansman talebi, krize yanıt vermesine yardımcı olması için ABD Savunma Bakanlığı’na yönelik 3,5 milyar dolarlık paketi de içeriyor.

07.10 : Rusya, şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu’nda Ukrayna’ya yönelik işgali kınayan tasarıyı veto etti.

11 üye karar lehine oy kullanırken, Hindistan, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri çekimser kaldı.

BMGK’nın daimi üyesi olan Rusya’nın kararları veto etme hakkı bulunuyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu