KıbrısManşet

“Sadece PCR testi yeterli olmayabilir”

Altuğra, tek başına PCR testlerinin yeterli olmayabileceğini ifade ederek, antikor testlerinin de çalışılması gerektiğini söyledi.

UBP Girne Milletvekili Biyolog İzlem Gürçağ Altuğra, tek başına PCR testlerinin yeterli olmayabileceğini ifade ederek, antikor testlerinin de çalışılması gerektiğini söyledi.

Altuğra’nın sosyal medya hesabından yaptığı açıklaması şu şekilde:

“Ülkemizdeki COVİD-19 hastalarının sayılarının, her gün için artmış olduğunu öğrenmek, hepimizi derinden üzmekte ve endişelendirmektedir.

Ülke içindeki yerel vakaların bir kısmı belirti gösterirken, bir kısmı belirti göstermiyor. Esas önemli olan belirti göstermeyen COVİD-19 hastalarının tespit edilmesi ve izole olmalarıdır. Belirti göstermeden toplum içinde hasta olduğunun bilincinde olmadan dolaşan insanlar, özellikle daha ileri yaş gurubundaki yaşlılarımız için büyük bir risktir.

Allah korusun, ileri yaş gurubundaki insanlar, belirti göstermeyen kişilerden bulaştığı virüsle, COVİD-19 hastası olursa, hastalık sürecini daha ağır bir tabloyla geçirebilme olasılıkları olabilir, yoğun bakım ünitelerimiz yüklenebilir, hiç istemediğimiz can kayıpları dahi yaşanabilir belki de.

COVİD-19 hastalığının teşhisini koymak için sadece PCR testinin yeterli olmadığını, aynı zamanda, alınacak kan örneği ile antikor testlerinin de çalışılması gerektiğini de düşünüyorum.

Çünkü yapılan PCR testinin sonucu negatif çıktığı halde kişi hala daha virüsü bir başka kişiye bulaştıran bir dönemde olabilir. Bunu tespit edebilmek için alınacak kan örneğinde antikor değerlerine bakmak gerekir. Böylece yurt içinde PCR testi negatif olsa bile, hasta olduğunun farkında olmayan insanlar, yaptıracakları antikor testleri ile aslında hasta olduğunu ve başka insanlara da bulaştırabilen bir pozisyonda olduğunu öğreneceklerdir.

Böylece daha etkin bir toplum sağlığının korunması sağlanacaktır inancındayım.

Bilim dünyasındaki hekimlerimizle yapmış olduğum görüşmelerimde de antikor testlerinin yapılması gerektiğine dikkat çektiklerini öğrendim. Bu uygulamanın yürürlüğe girmesiyle birlikte hastalığın yayılma hızı azalacaktır.

Ülkemizdeki CODİD-19 salgının sonlandırılması hem Sağlık Bakanlığı’nın hem de ülkemizin güzel bir prestiji olacaktır inancındayım…”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu