KıbrısManşet

Türk Lirası bugün hafif dalgalı seyir izliyor

Türkiye’de Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanı olduğu dönemi kapsayan TCMB rezerv kayıplarına ilişkin tartışmalar, TL için gerekli güven ortamını bozmaya devam ediyor.

Küresel piyasaları etkisi altına alan “tahvil getirileri gelişmeleri” Türk Lirası üzerinde de etkili oluyor. TL haftanın ikinci işlem gününde dalgalı seyrini sürdürüyor.

Türkiye’de ise Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanı olduğu dönemi kapsayan Merkez Bankası (TCMB) rezerv kayıplarına ilişkin yoğun tartışmalar, TL için gerekli olan güven ortamını bozmaya devam ediyor.

Gelişmekte olan ülke kurları dolar karşısında yatay bir görünüm sergilerken Türk Lirası sınırlı da olsa negatif ayrışma yaşadı.

Yükselen tahvil getirileri küresel piyasalardaki risk iştahı üzerinde etkisini devam ettirirken Dolar/TL ‘de 7 seviyesi etrafındaki seyir bugün de değişmedi.

Türkiye piyasasında saat 10.45 sıralarında dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.11 artışla 7.0220 seviyesinde, Euro/TL %0.13 artışla 8.5366 seviyesinde ve sterlin/TL de %0.22 artışla 9.8845 seviyesinde işlem görüyordu.

KKTC serbest piyasasında ise aynı dakikalarda dolar 7.05 TL’den, Euro 8.58 TL’den ve sterlin de 9.92 TL’den alıcı buluyordu.

 

ABD TAHVİL FAİZLERİ TL’Yİ NASIL ETKİLİYOR?

ABD tahvil faizlerindeki yükselişin Türk varlıklarını ve Türk Lirası’nı nasıl etkileyebileceğini Bloomberg HT’ye değerlendiren Aberdeen Standard Kıdemli Yatırım Müdürü James Athey, “Eğer ABD Hazine tahvili faizleri yükselmeye devam ederse ve dolardaki kuvvetlenme eğilimi de sürerse, bu daha büyük bir riskten kaçınma dönemini beraberinde getirerek riskli varlık sınıflarından çıkışları tetikleyebilir.” dedi.

Türkiye’nin gelişen piyasalar arasında en izole yerel tahvil piyasalarından birine sahip olduğunu belirten Athey, “Son zamanlarda değişen para politikası duruşu cazip faiz oranlarıyla birleştiğinde yükselen ABD tahvil faizlerine karşı sağlam bir koruma oluşturuyor.” diye ekledi.

Monex Europe Kıdemli Kur Analisti Simon Harvey ise özel bir durum oluşmadıkça artan tahvil faizleriyle beraber gelişen piyasa varlıklarının kayıplarının artacağını belirterek, “Türk Lirası için bugün görünürde bir haber yokken Dolar/TL kurunun yeniden 7 seviyesinin üzerine çıkması ABD Hazine tahvili faizlerindeki artışın yarattığı baskıdan kaynaklanıyor.” dedi.

Artan tahvil faizlerinin göreceli olarak riskli varlıkların cazibesini azalttığını vurgulayan Harvey, risk iştahı dikkate alındığında TL’nin diğer gelişen piyasa para birimleriyle beraber daha kırılgan bir halde olduğunun altını çizdi.

REZERV TARTIŞMASI GÜNDEME OTURDU

Kur fiyatlamalarında rezervlere ilişkin tartışmalar da yakından izleniyor. CHP hafta sonunda twitter hesabından “Damadı kimler susturuyor? 128 milyar dolara ne olduğunu kimler saklıyor” başlıklı bir paylaşım yaptı. Paylaşımda TCMB’nin döviz rezervinin -47 milyar dolara düştüğü ve “bunların hesabının sorulmasını kimler engelliyor” ifadeleri de yer almıştı.

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan ise dün Hazine ve Maliye eski Bakanı ve damadı Berat Albayrak döneminde TCMB rezervlerinde yaşanan düşüşü, “ödemeler dengesinde sıkıntı yaşamamak adına yapıldığı” söylemiyle savunurken, rezervleri yeniden rekor seviyelere ve üzerine çıkaracaklarını söyledi.

Albayrak’ın görevden ayrıldığı Kasım 2020 öncesinde uygulanan alışılagelmişin dışındaki politikalarla TCMB kendine ait rezervlerinin büyük bölümünü kaybetmişti. Bankacıların hesaplamasına göre TCMB ilgili iki yılda yaklaşık 128 milyar dolar rezerv kaybı yaşadı. TCMB’nin rezervlerindeki kayıp lokal bankalarla gerçekleştirilen swaplar nedeniyle brüt rezervlere aynı ölçüde yansımadı.

TCMB verilerine göre bankanın brüt rezervi 2019 sonunda yaklaşık 80 milyar dolar, son güncel veri olan 12 Şubat 2021’de 53.7 milyar dolar. Lokal bankalarla yapılan swap miktarı ise aynı dönemde yaklaşık 40 milyar dolar.

Kasım ayı başında 570 seviyesinde olan 5 yıl vadeli CDS’ler 300 baz puanın altında kalıcı bir seyir izlemeye başladı. CDS saat 0857’de 289/294 seviyesinde.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu