GenelKıbrısManşetSağlık

Sağlık bütçesi “Sağlıksız!”

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, 2023 bütçesinde sağlığa ayrılan kaynağın çok yetersiz olduğunu vurguladı

2023 için ayrılan 35 milyar TL’lik bütçenin yılın ikinci yarısında tükeneceği belirtildi. Sağlık alanındaki sıkıntılara işaret eden Tabipler Birliği, Sağlık Bakanlığı’na iş birliği çağrısı yaptı.

 

“YILIN 2’NCİ YARISINDA TÜKENİR”…

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, 2023 bütçesinde sağlığa ayrılan kaynağı eleştirdi. Birlikten yapılan açıklamada, “Sağlığın bütçedeki oranı en az %10’un üzerine çıkartılmalıdır” ifadelerine yer verildi ve “sağlık sisteminin yeni yılda, yeni bütçe ile daha da sıkıntıya gireceği” savunuldu. Açıklamada, 2022’de 13 milyar ile başlanan, 22 milyar TL ile bitirilen bütçenin bu yılki miktarı da %55 artışla 34 milyar TL olarak planlandığı belirtilerek, “Ülkede %120 enflasyon varken, ilaç ve malzeme tedarikinde dışa bağımlı ve döviz üzerinden alım yapılırken bütçenin yetmeyeceği, yılın 2.yarısında tükeneceği ortadadır. Hastanelerde ilaç ve malzeme eksikliği bizleri beklemektedir. Olmayan sağlık politikaları nedeni ile idamesi imkansız sağlık sistemimizin yeni bütçe ile daha da sıkıntıya gireceği nettir.

“SAĞLIK BÜTÇESİ YİNE YARIM”…

“Sağlık Bütçesi Yine Yarım” başlıklı açıklamada, ülkedeki sağlık sistemi eleştirildi ve sağlıktaki sıkıntıların özellikle Pandemi sürecinde ortaya çıktığı kaydedildi. Son günlerde artan başta influenza ve diğer solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle sağlık sisteminin zorlandığı vurgulanan açıklamada, “İlaç, aşı ve diğer tıbbi malzemelerin sağlanmasında ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Biz hekimler, hastalarımıza tedavide ilk tercih olan ilaçları değil, ‘piyasada’ olan ilaçları yazmak zorunda kalmaktayız” denildi. Açıklamada, son dönemde artan enflasyona paralel artırılmayan maaşlar nedeniyle orta sınıfın fakirleştiği ifade edilerek, bu yoksulluk içinde insanımızın sağlığının bozulduğu, fakat sağlık hizmetine ve tedaviye erişimde ciddi yetersizlikler, yokluklar yaşandığı anlatıldı.

“İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ”…

“Bakanlığın görevi her insan için anayasal bir hak olan sağlık hakkının sağlanması, korunması ve idamesi için ivedi tedbirler almak ve sağlık sistemindeki krizi ortadan kaldırıp, temelini krizlere cevap verebilecek şekilde yeniden kurmaktır. Biz KTTB olarak Sağlık Bakanlığına iş birliği çağrısı yapmak isteriz” denilen Açıklamada, sosyal devlet ilkesine uygun güçlü kamu sağlığını sağlanmak için reformun şart olduğu da vurgulanırken, yatak sayısı artırılmış yeni hastane ihtiyacına işaret edildi. Bu bağlamda, Girne ve Güzelyurt hastanelerinin de bitirilmesi çağrısı yapıldı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu