GenelKıbrısManşetSağlık

Sağlık çöktü bakan nerede

Kuzey Kıbrıs, kamu sağlık alanında en kötü dönemini yaşıyor. Devlet Hastaneleri’nde ciddi bir otorite boşluğu olduğunu savunan vatandaşlar, “iş bilmezlik, organizasyonsuzluk ve kabiliyetsizlik ülkeyi sağlıktan etti” diyerek duruma tepki gösterdi

Kuzey Kıbrıs, kamu sağlık alanında en kötü dönemini yaşıyor. Devlet Hastaneleri’nde ciddi bir otorite boşluğu olduğunu savunan vatandaşlar, “iş bilmezlik, organizasyonsuzluk ve kabiliyetsizlik ülkeyi sağlıktan etti” diyerek duruma tepki gösterdi

NE AMBULANS VAR NE DE LABORATUVAR AMA ADI ‘HASTANE’

Kuzey Kıbrıs’ın kamu sağlık sisteminde yaşanan skandallara dün bir yenisi daha eklendi. Cengiz Topel Hastanesi’nde ambulans olmadığı için Lefke’de evinde fenalaşan yaşlı kadın yakınlar tarafından hastaneye yetiştirildi. GIYNIK Gazetesi’ne ulaşan vatandaşlar, yaşlı kadının evinde rahatsızlandığı ve 112 acil servisi arayarak ambulans çağırdıklarını fakat beklemelerine rağmen ambulansın gelmediğini ve kendi imkânlarıyla hastaneye gitmek zorunda kaldıklarını dile getirdi. Ailesi tarafından kendi imkânlarıyla Cengiz Topel Hastanesi’ne götürülen 92 yaşındaki yaşlı kadına bu kez de “Acil Servis’te laboratuvar yok bu saat laboratuvar çalışmıyor” denilerek gerekli tetkikler yapılamadı ve tanı konulamadı. Devlet Hastanesi’nin bu aciz durumuna sinirlenen yakınları yaşlı kadını apar topar özel hastaneye sevk ederken, “Bizim paramız vardı annemizi özel hastanede sağlığına kavuşturduk. Peki, parası olmayan ne yapacak. Parası olmayan bu ülkede ölsün mü” diyerek yaşadıkları olaya isyan etti.

DİZDARLI: YAKINDA HASTANE KAPILARINDA YALVARAN İNSANLAR GÖRECEĞİZ

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin eski başhekimlerinden Bülent Dizdarlı, kamu sağlık sisteminin çöktüğünü özel hastanelerinin ise sağlıklı gelişmediğinin altını çizdi. Dizdarlı, “Birkaç yıl sonra parasızlık nedeniyle hastane kapılarında tedavi için yalvaran insanları görürsek hiç şaşırmayalım.” dedi. Kamuda çalışan hekimlerin büyük bir çoğunluğunun emeğini ve bilgisini mesai saatleri dışında özel sektörde harcadığını ifade eden Dizdarlı, “Organize olamayan yapı nedeniyle doktorlar çeşitli sebeplerle adeta özele kaçmaktadır” dedi.

MRI CİHAZI HAFTALARDIR BOZUK

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin MRI (Emar) cihazının haftalardır arızalı olduğuna işaret eden CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli, ambulans hizmetlerinin her gün onlarca hastayı MRI tetkiki için Mağusa Devlet Hastanesi’ne, özel ve üniversite hastanelerine taşımak durumunda kaldığının altını çizdi. “Hastalar da sağlık çalışanları da perişan” diyen İncirli, ambulans hizmetlerinin öncelikli görevlerinin dışında meşgul edildiğini, hastaların yaz sıcağında kritik durumlarda yolculuk yapmak zorunda kaldıklarını ve tanıların geciktiğini ifade ederek, bu çağda MRI cihazlarının haftalarca hizmet dışı kalmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

SAĞLIKTA GÜVENLİK KAOSU

Ülkedeki tüm sağlık birimleri ve devlet hastanelerinin güvenliğini sağlayan Çelebioğlu Özel Güvenlik Şirketi, hastanelerin güvenliğini sağlamaktan vazgeçti. Artan asgari ücretin, hastanedeki koruma şirketlerine devlet tarafından ödenmemesini gerekçe gösteren şirket, ihale sözleşmesine rağmen temizlik ve güvenlik şirketlerine asgari ücret artışından kaynaklanan meblağın aktarılmadığını ve eski asgari ücrete göre ödeme yapıldığını kaydetti. Bu durum üzerine personelini ödeme şansı ortadan kalkan Çelebioğlu Güvenlik Şirketi yetkilileri, hastanelerin güvenliğini sağlamaktan vazgeçti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu