GenelManşetSağlık

Sağlık Müdürü aşı karşıtı hekimlere tepki gösterdi

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu özellikle aşı karşıtı hekimlere tepki göstererek “Yoğun bakımlara gelsinler, kaç tane aşılı, kaç tane aşısız hasta var; beraber tespit edelim. Ondan sonra çıkıp açıklama yapsınlar” dedi.

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu özellikle aşı karşıtı hekimlere tepki göstererek “Yoğun bakımlara gelsinler, kaç tane aşılı, kaç tane aşısız hasta var; beraber tespit edelim. Ondan sonra çıkıp açıklama yapsınlar” dedi.

Aşı karşıtı söylemlerde bulunan sağlıkçıların, bilimin flu alanlarından faydalanarak aşılarla ilgili tartışma yarattığına dikkat çeken Prof. Dr. Memişoğlu şunları söyledi: “Maalesef her meslek grubunda olduğu gibi hekimlikte de eğitimcilerin arasında da, hukukçularda da uyumsuz kesimler olacaktır. Bu kesim, sağlıkla ilgili bilimin flu alanlarından yararlanıp bunu kullanıyorlar. Şimdi düşünün, ‘Penisilin iğnesi yaptırmayın‘ diyen biri hekim olabilir mi? Artık biliyoruz ki penisilinle ilgili flu alan yok, mikrobik hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Ama penisilin yaptırdığın zaman alerji olma riskin var. ‘Alerji yapabilir, insanlar ölebilir‘ diyecek bir bilim insan yok. Aşı da aynı şekilde. Şu anda aşı ile ilgili spekülasyon yapanlar işte bu uç noktaları kullanıyorlar. Tabii ki bu arkadaşlarımıza ceza da verilebilir. Ama en büyük ceza, bunların vicdanı ile kendilerini baş başa bırakmaktır. Çünkü bugün baktığınızda, yoğun bakımımızda yatan hastaların yüzde 60’ı aşısız kesimden. Ölenlerin ve yüzde 80’i aşısız. Bu insanlardan bir tanesini bile kötü niyetli olarak etkilemişlerse, aşı olmamalarına sebep olmuşlarsa, bunların yoğun bakımı düşmesi ya da daha sonra ölmesine sebep olmuşlarsa en büyük ceza onların kendi vicdanları. Tabii ki devletimiz de bunlarla ilgili gerekli soruşturmaları yapacaktır.”

Aşıların çok kısa sürede geliştirildiği için dillendirilen endişelere de değinen il sağlık müdürü aşı karşıtı hekimlere çağrıda bulundu: “Speküle ediliyor ama kısa sürede değil, yedi-sekiz ay, bir sene uğraşıldı bu aşıların geliştirilmesi için. Kaldı ki yeni çalışmalar da değildi çoğu. Hem çalışma hem laboratuvar olarak altyapıları zaten vardı. Şimdi BioNTech aşısına da FDA normal ruhsatını verdiç Diğer aşılarla ilgili süreç de devam ediyor bu konuda. Bütün bunlara rağmen aşı karşıtlığında bulunan hekim arkadaşlarımız, yoğun bakımlara gelsinler, kaç tane aşılı, kaç tane aşısız hasta var beraber tespit edelim. Ondan sonra çıkıp açıklama yapsınlar. Bu kadar net konuşuyorum.”

İstanbul’da son 15 gündür vaka sayılarında da yatan hasta sayısında da durgunluk olduğunu belirten Prof. Dr. Memişoğlu önümüzdeki iki ay bir yükseliş olsa dahi geçmişteki gibi çok yüksek bir trend yaşanacağını düşünmediğini ifade etti.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu