KıbrısManşet

Şahiner: Bakan Arıklı ve KIB-TEK yönetimi yargılanacak!

Akaryakıt ihalesinin Bakan Arıklı tarafından bilinçli bir şekilde iptal ettiği algısı günden güne doğruluk payı kazanmaya devam ederken CTP Milletvekili Salahi Şahiner ise akaryakıt ihalesi ile ilgili Gıynık Gazetesi’ne önemli açıklamalarda bulundu

KIB-TEK‘in akaryakıt temin ihalesinin defalarca kez iptal edilmesi nedeniyle, bir kaç gün içerisinde ülke karanlığa bürünme tehlikesiyle karşı karşıya. Akaryakıt temin ihalesinin defalarca kez iptal edilmesinin arkasındaki isim olan Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı’ya yönelik tepkiler ise çığ gibi büyümeye devam ediyor.
Akaryakıt ihalesinin Bakan Arıklı tarafından bilinçli bir şekilde iptal ettiği algısı günden güne doğruluk payı kazanmaya devam ederken CTP Milletvekili Salahi Şahiner ise akaryakıt ihalesi ile ilgili Gıynık Gazetesi’ne önemli açıklamalarda bulundu.
TPIC üzerinden büyük bir vurgun yapıldığnı öne süren Şahiner, ülkeye daha önce alınmış olan ve önümüzdeki günlerde de alınması beklenen akaryakıtın kalitesinin düşük olmasının toplum sağlığını tehdit etmesinin yanı sıra jeneratörlere vermiş olduğu zararın da göz ardı edilemeyeceğini vurguladı.

TPIC’İN ‘VURGUN’U İÇİN ADIM ADIM
CTP Milletvekili Salahi Şahiner, ihalelerin iptal edilerek ‘10 günlük, 8 günlük yakıt kaldı’ gibi söylemlere yer vererek 60-70 bin dolarlık doğrudan alım için bilinçli ve organize bir şekilde yine aynı senaryo ile karşı karşıya kalındığını belirtti.
Enerji ve Ekonomi Bakanlığı’nın görevini suiistimal ettiğinin vurgusunu yapan Şahiner, “Önümüzdeki günlerde başları ağrıyacak bu konu hakkında, ilgili bakan ve yönetim kurulu üyeleri ağır ceza ile yargılanacak. Artık yaptıkları görevi suiistimal etmektir” ifadeleri ile yakıt alım ihalelerinin bilinçli bir şekilde iptal edildiğinin ve yakıt sıkıntısı yaşandığı noktada da Bakanlar Kurulu’nun sıkıştırılarak doğrudan alım için onay vermesini sağladıklarının altını çizdi.

GELECEK YAKITIN DA KALİTESİ DÜŞÜK
Ülkeye gelen son yakıtın ve birkaç gün sonra gelmesi beklenen yakıtın da kalitesinin kötü olduğu bilgisini aktaran Şahiner, Bakanlar Kurulu esnafa uygun ise ilgili akaryakıtı almana izin veriyorum. Tahliller yapılmadan akaryakıt ülkeye sokuluyor ve ilgili şirkete herhangi bir ceza kesilmiyor. TPIC denilen şirket sahte evrak sunma şüphesi ile ihalelere hesap karıştırmaya varabilecek şaibeler yaratan bir firma olmasına rağmen bu firmadan doğrudan alım ile yakıt almaya devam ediyoruz. Bu yakıtın kalitesinin kötü olduğunu bile bile bu yakıtın ülkeye sokulması görevi kötüye kullanmadır. “Ocak ayında olan ihaleyi ben iptal ettirdim diye bas bas bağırdığı” kayıtlar Meclis Genel Kurulu’nun tutanaklarında mevcuttur.

İHALE ŞARTNAMESİNİ ‘KÖTÜ NİYET İLE’ DEĞİŞTİRDİLER
Şahiner, sürekli iptal edilen akaryakıt ihalesinde Enerji ve Ekonomi Bakanı Erhan Arıklı’nın ve KIB-TEK Yönetim Kurulu’nun yalan ifadelerde bulunduğunun vurgusunu yaptı.
TPIC’in getirmiş olduğu akaryakıtta, ‘ben bu standartlarda bu kaliteli yakıtı getiremem’ yönünde bir talebi olduğunu ve bu talep doğrultusunda ise Teknik şartnamede insan sağlığını ve çevre sağlığını tehdit eden ve aynı zamanda da jeneratörlerin yıpranmasına sebep olabilecek kötü kalitedeki yakıtın adaya getirilmesi için ihale şartnamesini değiştirildiği bilgisini veren Şahiner, “Teknik şartnameyi bu doğrultuda değiştirirken ise yönetim kurulu ve ilgili bakan yine yalan söyleyerek akaryakıtı ucuza alacaklarını ifade ettiler, fakat ihale şartnamesine bakıldığı zaman uluslararası Med Plus değeri üzerinden ödeme yapılacağı görülüyor, yani aynı paraya kalitesi düşük yakıt gönderilecek” dedi. Şahiner, TPIC’e muazzam bir vurgun yaptırması için bu planın gerçekleştirildiğini aktararak “Biz buna izin vermeyeceğiz” dedi ve “TPIC’in istediği üzerine ülkeye toplum sağlığını ve hatta makinelerin sağlığını tehdit eden bir akaryakıt ülkeye sokulmaya çalışılıyor” şeklinde konuştu.

“BU İŞTE KİMİN PARMAĞI VARSA AĞIR CEZADA YARGILANACAK”
Bu kadar şaibeli işlerin döndüğü, kötü kötü kokuların geldiği hiçbir dönem olmadığının altını çizen Şahiner, “Sanki KIB-TEK’in kökünü kazımaya ve buradan bir vurgun yapmaya yemin ettiler. Bu kadar çirkin bir yönetim olmamıştı” diyerek “Bu işte kimin parmağı varsa ağır cezada yargılanacaklar” ifadeleri ile emin adımlarla ilerlediklerini aktardı.
Yakıtın kalitesiz olması insan ve çevre sağlığını ciddi oranda tehdit ederken diğer yandan da jeneratörlerin performanslarında ciddi sıkıntılara sebep oluyor. Ülkeye girişi olduğu söylenen kalitesi düşük akaryakıtların yanı sıra jeneratörlerin de bakımının yapılmasının bilgisini aktara Şahiner, “Eğer jeneratörlerin bakımı yapılmış olsaydı ve alınan yakıt kalitesiz olsaydı jeneratörleri tekrar onarıp tamir etmek için önümüzde zaman olabilirdi ancak bizim ne jeneratörlerimiz bakımlı ne de aldığımız akaryakıtın kalitesi yüksek” dedi.
Jeneratörlerin bakımları ile ilgili de ihalelere çıkılmadığının ve ihale sürecinde de ciddi bir sıkıntılar yaşandığının altını çizen Şahiner, “İhalelere çıkılmadığı ile ilgili ihbarlar var hem de servisi geçmiş jeneratörlere kötü yakıt koyularak resmen jeneratörlerin devre dışı bıraktırmak için bilinçli ve organize olarak bir planın finalini veriyor bu hükümet” şeklindeki ifadelere yer verdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu