GenelKıbrısManşet

Şahiner: Ekstra kimyasal tahlil yapılması gerekiyor

5 kere iptal edilen KIB-TEK akaryakıt temin ihalesinin ardından ‘ülke karanlıkta kalmasın’ gerekçesi ile ülkeye ihalesiz  şekilde getirilen kalitesizliği tescillenmiş fuel-oil yakıt hakkında şok iddialar ortaya çıktı.

5 kere iptal edilen KIB-TEK akaryakıt temin ihalesinin ardından ‘ülke karanlıkta kalmasın’ gerekçesi ile ülkeye ihalesiz  şekilde getirilen kalitesizliği tescillenmiş fuel-oil yakıt hakkında Mayıs TV’de İsmet Özgüren’in programında şok açıklamalar ortaya atan Şahiner, gelen akaryakıtlara ekstra kimyasal tahliller yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Geçtiğimiz yıl Lübnan’daki iki santraldeki, kalitesiz, kötü yakıt yüzünden ciddi zararı ve devre dışı kalan jeneratörleri hatırlatan CTP Milletvekili Salahi Şahiner, “Lübnan’da geçtiğimiz yıl büyük bir patlama olmuştu ve elektrik üretimi bu nedenle durmuştu. İnsanlar Lübnan’da zor günler yaşadı ve bugün hala Lübnan kendi kendini yiyor. Lübnan’da da bizdeki gibi akaryakıt alımı için ihaleler oluyor, yakıt alındıktan sonra tahlilleri yapılıyor ve sonuçlar normal çıkıyor. Fakat daha sonra yapılan araştırmalarda bu tahlillerde yakıt içerisinde inhibitör denilen kimyasal atıklar olduğu ortaya çıktı. Akaryakıt geldiği an yapılan tahlillerde yakıtın uygun olduğu gözlemlense de ekstra kimyasal tahliller sonucu gerçek ortaya çıkıyor” diyerek atıklar makinelerin ısınmasına yol açtığını belirtti ve Termik Santraldeki makinelerin devre dışı kalmasına hatta patlamasına yol açtığı aktardı.

Şahiner, “Belli başlı kimyasal atıklar vardır. Bu atıkların bertaraf edilebilmesi için bir şirket gelir ve bu kimyasal atıkları toplar. Kimyasal atıkları elden çıkarabilmek için de Lübnan gibi geri kalmış ülkelere elektrik üretimi için kullanılan fuel-oil içerisine azar azar katılıyor” dedi ve bu atıkların da santralin devre dışı kalmasına sebep olduğunu vurguladı.

ELDEN ÇIKARILMAK İSTENEN KİMYASAL ATIKLI AKARYAKITI BİZ Mİ ALDIK?

Lübnan’a kötü akaryakıtı veren şirketin şuan mahkemelik olduğunu aktaran Şahiner,  “Lübnan’a da artık yakıt satamayacağını anlayan şirket tankerde bulunan 40 bin tonluk  akaryakıtı Hatay Dörtyol’da kiraladığı bir depoya boşalttı. Bize gelen ihbarlarda ise firmanın elinde bulunan bu yakıttan kurtulmak için para dahi teklif ettiği yönünde diyen Şahiner, ilgili şirketin TPIC’in alışveriş yapmış olduğunu ve Hatay’da bulunan akaryakıtı alarak bize verildiğinin şüphesi olduğunu aktardı.

Ortaya atılan bu iddianın da çözüme ulaştırabilmesi adına gelen akaryakıtlara ekstra kimyasal tahliller yapılması gerektiğinin altını çizen Şahiner, Enerji ve Ekonomi Bakanı Erhan Arıklı ile KIB-TEK Yönetim Kurulu’nun bu tahlillerin yapılmaması için olayın örtbas ettiğini ifade etti ve “Teknecik’ten gelen haberler hiç iyi değil. Yılların veremediği zararı veriyor bu yakıt. Akaryakıt ihalesinde kaçak ve kötü kalitedeki yakıtın ülkeye  getirilip belli başları şirketlerin kar etmesi için düzmece oyunmuş ve bu oyunun başında da Enerji ve Ekonomi Bakanı Erhan Arıklı ile KIB-TEK Yönetim Kurulu var” dedi.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu