KıbrısManşetSporToplum

Şampiyonluğun Psikolojisi

“Mükemmellik; varılması gereken bir hedef değil, bir yolculuktur” şeklinde bir ortak söylem var ya, işte bu konuyu sporda da incelemiş Sevgili Biçer; “Sporda da mesleki yüksek performans için mükemmelliği tutkuyla yaşamak ve onu bir yaşam biçimi haline getirmek gerekir” diyor hocamız

Bu aralar Turgay Hoca’nın ‘Şampiyonluğun Psikolojisi’ takılıyoruz gençlerle ve her zaman genç kalanlarla. Prof. Dr Turgay Biçer; Türkiye Ümit Millî Futbol Takımı ile mentorluğa başlayan Biçer, Galatasaray (UEFA Kupası), Fenerbahçe, Trabzonspor, Denizlispor, Kocaelispor, Sivasspor, Efes Pilsen Basketbol, Ülkerspor Basketbol,Voleybol Millî Bayan, Tenis Millî, Yelken Millî Takımlarının yanı sıra 2000-2005 yıllarında (2002 Dünya Kupası ve 2003 Konfederasyon Kupası) A Millî Futbol Takımı’nın, 2004 Atina Olimpiyatları’nda ki çeşitli branşlardaki millî sporcuların performans danışmanlığı yapmış muhterem. Hâlihazırda da yine olimpik düzeyde sporculara danışmanlık vermekte.

Yakın dost; Spor psikolojisi ve spor yönetiminde yaptığı çalışmalarla aydınlatmış, gündem yapıp kamuoyunun ilgisini çekmiş ve zirveye oturmuş çok önemli bir bilim insanı. En önemlisi de Şampiyonluğun Psikolojisi adlı eski basımlı ama talebelerimiz için yeni bir kaynağa takılıyoruz yine/yeniden.

“Mükemmellik; varılması gereken bir hedef değil, bir yolculuktur” şeklinde bir ortak söylem var ya, işte bu konuyu sporda da incelemiş Sevgili Biçer; “Sporda da mesleki yüksek performans için mükemmelliği tutkuyla yaşamak ve onu bir yaşam biçimi haline getirmek gerekir” diyor hocamız.

İlgili kitapta yer alan mükemmellikle ilgili bazı temel psikolojik beceriler aynen şöyle; “Aşk; Sporcunun yaptığı işe aşık olması, onun başarıdaki en yüksek içsel motivasyonudur… Özgüven; Sporcunun kendi öz benliğine duyduğu güven, saygı, her hâlini kabul ediş ve yaşamla barışık olması yüksek performans için şarttır… Motivasyon; Usta sporcu kendi kendini motive eder. Amaca ulaşmak için ya bir yol bulur, ya bir yol yapar… Konsantrasyon; Sporcu sadece ve sadece yaptığı işe odaklanmalıdır. Onu yaşamalı ve onu önemsemelidir… İstemek; Sporcu ne istediğini bilir ve sezgileriyle o yöne döner… Sorumluluk; Sporcunun performansı her zaman kendi sorumluluğundadır… Başarı; Sporcu başarıyı sindirir ve de paylaşırsa orta ve uzun vadede performansını arttırır. Aksi takdirde yalnızlık onu bitirecektir” diyor yoldaş. Hemfikiriz zira mükemmellik bir sonuç değil, bir süreçtir. ‘Başarı mı? O da kişisel bir tercihtir’. Sonuç mu? Doruk Performans temelli hocamıza biz selâm.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu