EkonomiKıbrısManşetSiyaset

Sanayi bölgelerinde “devrim” yaratacak

Meclis komitesi, Organize Sanayi Bölgeleri Yasa Tasarısı’nı “oy birliğiyle” kabul etti. Tasarı yasalaşırsa, siyasilerin sanayi bölgelerindeki “partizanca” uygulamalarının önüne geçilecek

Meclis komitesi, Organize Sanayi Bölgeleri Yasa Tasarısı’nı “oy birliğiyle” kabul etti. Tasarı yasalaşırsa, siyasilerin sanayi bölgelerindeki “partizanca” uygulamalarının önüne geçilecek

SİYASİLERİN KONTROLÜNDEN ÇIKACAK…

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi 6 Ekim’deki toplantısında, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) Yasa Tasarısı’nı oy birliği ile kabul ederek Meclis Genel Kurul gündemine taşıdı. Tasarı, ilgili çevrelerin sanayi bölgeleri için yıllardır ısrarla talep ettiği bir dizi değişimi ve iyileştirmeyi içeriyor. Tasarının yasalaşmasının; özellikle, siyasilerin sanayi bölgeleri üzerindeki “partizanca” tutum ve uygulamalarının önüne geçilmesi başta olmak üzere “devrim” niteliğinde değişiklikleri beraberinde getirmesi bekleniyor. Komite Başkanı, UBP milletvekili Resmiye Eroğlu Canaltay ile Komite Başkan Vekili, CTP milletvekili Fikri Toros, Organize Sanayi Bölgeleri Yasa Tasarısı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

YABANCILAR 20 MİLYON EURO YATIRIMLA…

Resmiye Canaltay açıklamasında, söz konusu yasa tasarısının oy birliği ile geçmesinin çok önemli olduğunun altını çizdi. OSB ile ilgili yetkinin “siyasetin elinden alınıp”, yürütme olarak görev yapacak (OSB yönetiminden sorumlu) ayrı bir komiteye verileceğini söyleyen Canaltay, komite üyelerinin Ticaret Odası, Sanayi Odası, Esnaf ve Zanaatkârlar Odası, Belediyeler Birliği ile özel ve özellikli sanayi bölgeleri kurulacaksa oradan da gelecek yetkililerden oluşacağını söyledi. “Bu aslında çok büyük bir değişim olacak” diyen Canaltay, özel sanayi bölgesi kurmak isteyen yabancı yatırımcıların da 20 milyon Euroluk yatırımla, ülkede sanayi bölgesi kurabileceklerine dikkati çekti.

KAMU-ÖZEL İŞ BİRLİĞİ PRENSİBİ…

Fikri Toros ise, iki dönem Ticaret Odası Başkanlığı yapmış birisi olarak mevcut sanayi bölgelerinin amacına nasıl hizmet etmekte zorlandığını çok iyi bildiğini söyledi. Gerçek anlamda ülkenin sanayisine, ihracatına ve yerel beşeri sermayesinin etkin kullanımına hizmet edecek sanayicilerin bölgeler yer bulamadıklarını hatırlatan Toros, Tasarının yasallaşması ile “kamu-özel iş birliği prensibine dayalı bir yaklaşımın” getirileceğini vurguladı. “OSB’lerin yönetiminin buralardaki kiracılardan oluşturulacak bir bölge kurulundan başlayarak, Ekonomi Bakanlığı’na kadar uzanan bir görev dağılımı zinciri olacaktır” diyen Toros, “Kısmetse gelecek pazartesi de Genel Kurul aşamasını tamamlayıp bunu yasallaştırıp, yürürlüğe koyacağız” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu