KıbrısManşet

Saner’den açıklama

“Akıncı tarihi gerçekleri ortadan kaldıramaz”

UBP Genel Sekreteri Ersan Saner, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın İngiliz Gazetesi The Guardian’a verdiği röportajı ‘ülke için talihsizlik, tarihi gerçekleri saklamaya yönelik, seçilememe korkusu ile yapılmış, bir girişim olarak niteledi.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Saner şunları kaydetti:

“Federasyon görüşmelerinin 5 yıllık kendi döneminde de bir sonuç vermediğini göz ardı eden Sayın Akıncı’nın hala Cumhurbaşkanı seçilme ve federasyon konusunda inat etmesi oldukça dikkat çekicidir.

Ancak Sayın Akıncı 1960 ta kurulan Kıbrıs Cumhuriyetinin bir fonksiyonel federasyon olduğunu, Kıbrıslı Türklerin bu dönemde silahlı saldırı, katliam, göçler, zülüm ve tehdit yaşadığını kimseye unutturamaz.

Sayın Akıncı istediği kadar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni kötülemeye çalışsın, tarihi gerçekleri ortadan kaldıramaz.

Kıbrıslı Türkler Kıbrıs Cumhuriyetinden 1963 yılında silah zoru ile atılmışlardır.

Halkımız 1963 1974 yılları arasında adanın toplam yüzölçümünün %3 lük bir kısmında ve gettolar halinde ölüm korkusu içinde yaşamaya mahkum edilmişti.

Sayın Akıncı’nın kendisi de bir Limasollu olarak bunları iyi bilmesine, yaşamasına rağmen neden 20 Temmuz 1974’te , Garanti ve İttifak Antlaşmalarına uygun bir şekilde ada Yunan olmasın, Kıbrıslı Türkler yok edilmesin diye Kıbrıs’a müdahale eden adaya barışı getiren Türkiye’ye yönelik yanlış açıklamalar yapıyor iyi düşünmek lazımdır.

Bize göre, Sayın Akıncı’nın İngiliz The Guardian gazetesine yapmış olduğu açıklama da aynen barış pınarı operasyonuna yönelik yanlış açıklaması gibi seçime yöneliktir.

Bu röportaj ülke için talihsizlik, tarihi gerçekleri saklamaya yönelik, seçilememe korkusu ile yapılmış, bir girişimdir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kıbrıs Türk Halkı’nın bağımsızlık iradesinin sonucu ilan edilmiştir ve yaşıyor, Anavatan Türkiye Devletimizi resmen tanıyor.

Türkiye, Rum tarafı ile bazıları bu Devleti yok etmek için uğraşırken bizimle birlikte bu Devletin yaşaması, yücelmesi, Kıbrıslı Türklerin dünyada hak ettiği yeri alması için mücadele veriyor.

Sayın Akıncı’nın buna rağmen, Türkiye’nin, Rusya’nın Kırım’da yaptığını burada yapması söz konusuymuş gibi sorulan bir soruya gereken yanıtı vermemesi, tarihi gerçeklere aykırı bir şekilde ve Türkiye’yi üzecek ifadelerle Hatay’ın Türkiye’ye katılması benzeri bir durumun KKTC için yaşanmasına izin vermeyeceğini ifade etmesi seçim uğuna yapılsa da kabul edilmezdir.

Ama halkımız Sayın Akıncı’nın yaptıklarının ne denli yanlış, zararlı ve tehlikeli olduğunun farkındadır ve Sayın Akıncı bu davranışının bedelini sandıkta ödeyecektir.

Bu vesile ile bir kez daha tekrarlamak istiyorum ki, KKTC olarak Anavatanımız Türkiye ile haklı davamızı birlikte, işbirliği ve samimiyet içerisinde, kardeşçe ileriye götürmeye devam edeceğiz.

Kimse Türkiye ile birlikte verilen bu haklı mücadeleyi zafiyete uğratamayacaktır.

Buna izin vermeyeceğiz.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu