GenelKıbrısManşet

Sarpten: Dereler birçok canlıya ev sahibi, ekolojik dengeyi bozuyoruz

Biyolog Hasan Sarpten, kışa hazırlık öncesi dozerle temizlenen dere yataklarında doğal tahribata yol açıldığını ifade etti.

Biyolog Hasan Sarpten, kışa hazırlık öncesi dozerle temizlenen dere yataklarında doğal tahribata yol açıldığını belirtti. Kamu derelerini koruma yasasına göre dere yataklarına dozerle müdahalede bulunulamayacağını ifade eden Sarpten, “Yapılan uygulama suç teşkil ediyor. Derelerde temel sorun derelere dökülen çöp, moloz, boşaltılan kanalizasyon atıkları, yapılan bina ve inşaatlar nedeniyle derelere yapılan müdahalelerin önlenmesi gerekir” diye konuştu.

Diğer yandan bazı durumlarda dozerli müdahalenin gerektiğine de dikkat çeken Sarpten, “Bir köprü geçişinde tıkanıklık varsa dozerle müdahale yapılmasında bir sıkıntı yok. Ancak dozerle yapılacak bir dere temizliği anlayışı derenin bir ucundan diğer ucuna kadar temizleyip tamamen bir yola dönüştürmektir. Böyle bir uygulama hem sorunu çözmez, kamışların bu şekilde temizlenmesi tekrarlamasına neden olur. İlk yağmurlarla birlikte çeşitli su birikintileri oluşur.  Derenin içindeki bir çok canlıyı da ülkemize özgü kaplumbağalar, kurbağalar kuşlar olmak üzere birçok canlıya zarar verir. Dereler bir çok canlıya ev sahipliği yapan yerlerdir. Yapılması gereken dozerle müdahalede bulunurken derelerin akışkanlığının sağlanması gerekir” ifadelerine yer verdi.

Derelerde temel sorunların başında derelere dökülen çöp, moloz, boşaltılan kanalizasyon atıkları, yapılan bina ve inşaatlar olduğunu ileri süren Sarpten, “Yıllardır bu müdahaleler yapılıyor ve bu sorunu çözmüyor. Birkaç saatlik yağacak sağanak yağmurda taşkınlar meydana geliyor. Bizdeki temel sorun alt yapı eksikliği ve plansız yapılaşma. Normalde dere yatakları yağmur sularını şehrin dışına taşıyan kanallar görevini görmelidir ancak bu işlevini çeşitli müdahaleler nedeniyle birçok noktada kaybetmiş durumdadır ve bunun ötesinde başka problemleri de getiriyor” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu