EkonomiKıbrısManşetSürmanşet

Saydam: Erken seçime hazır değiliz

Ekonomist ve iş insanı Mehmet Saydam GIYNIK Gazetesi’ne yaptığı açıklamada olası bir erken seçime ekonomik olarak hazır olunmadığını kaydetti

GIYNIK ÖZEL- ZEYNEP UYAR

Ekonomist Mehmet Saydam, Ersin Tatar’ın Cumhurbaşkanlığını kazanmasıyla ilgili yaptığı değerlendirmede Türkiye’ye yakın olan adayın Cumhurbaşkanı seçilmesinin KKTC bütçesindeki sıkıntıları gidermeye yetmeyeceğini kaydetti.

Yaklaşık olarak 3.5 milyar TL açığın öngörüldüğü KKTC bütçesinde Covid-19 sebebi ile turizm ve öğrenci akışının da sekteye uğradığını belirten Saydam, önümüzdeki süreçte de zor günler yaşayacağımız sinyalini verdi.

Türkiye ve KKTC hükümeti olarak ortak planlı bir bütçe çalışmasına gerek olduğunu söyleyen Saydam, 2020 yılı bitene kadar planlama yapılması gerektiğini vurguladı.

“KURULACAK OLAN HÜKÜMET İCRAAT PARTİLERİNDEN OLUŞMALI”

Geride kalan cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra oluşacak olan yeni hükümetle ilgili bir değerlendirme de bulunan Saydam, kurulacak olan yeni hükümetin icraat partilerinden oluşması gerektiğinin elzem olduğunu söyledi.

Saydam, olası bir erken seçimin zaman kaybı olduğunu, ekonomik ve maddi olarak toplumun buna hazır olmadığını belirtti.

Mevcut sistemde tüm partilerin ortak bir karar alması gerektiğine dikkat çeken Saydam, “Bu gemiyi hep birlikte yürütmeliyiz” diyerek birlik beraberlik mesajı verdi.

“İSTEK VE İHTİYAÇLAR BİRBİRİNE KARIŞTI”

Covid-19’un kış aylarının yaklaşması ile birlikte daha da saldırgan bir hale geleceğini belirten Saydam, vatandaşların istek ve ihtiyaçlarını ayırması gerektiğini söyledi.

Hükümetin olası bir ekonomik sıkıntıda kesinti yapabileceğinin mümkün olduğunu kaydeden Saydam, vatandaşlara ivedi olarak borçlarını yapılandırmalarını ve ellerinde mümkün olduğu kadar nakit tutmalarının hayati önem taşıdığını dile getirdi.

Tüketim hususunda hükümetin bankalara ve tüketiciye yönelik acil bir çalışma yapması gerektiğini kaydeden Saydam, önceliğin ihtiyaçlar olduğunu yineledi.

“DÖVİZ BÖYLE DEVAM BİRÇOK İŞLETMENİN SONU GELEBİLİR”

Saydam, dünyada ve Avrupa’da birçok ülkenin ikinci dalga sebebi ile yeniden kapandığını belirtti.

Mevcut durumda ülkemizin turizm ve öğrenci yerleşkesi için ideal şartlarda olmadığını söyleyen Saydam, dövizin de etkisiyle birlikte ekonominin günden güne dibe vurduğunu söyledi.

Ülkemizde de vaka sayılarında herhangi bir artış gözlenirse karantina sisteminden tam kapanma sistemine gideceğini belirten Saydam, olası bir kapanma durumunda Haziran ayından beridir tutunmaya çalışan birçok işletmenin de sonunun geleceğini dile getirdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu