KıbrısManşetSiyasetToplum

Seçim bitti kavga bitmedi

Sağlık, eğitim ve ekonomi başta olmak üzere birçok konuda ülkenin içinde bulunduğu sıkıntılardan kurtulmak için halk icraat beklerken, siyasiler henüz daha resmi hükümet görüşmeleri dahi başlamadan kavgaya tutuştu.

Sağlık, eğitim ve ekonomi başta olmak üzere birçok konuda ülkenin içinde bulunduğu sıkıntılardan kurtulmak için halk icraat beklerken, siyasiler henüz daha resmi hükümet görüşmeleri dahi başlamadan kavgaya tutuştu.

SEÇİMLERDEN ÇIKAN SONUÇ KİMSEYE YARAR SAĞLAMADI

23 Ocak 2022 Erken Genel Seçimlerinin ardından ortaya çıkan tablo, öngörülen hükümet senaryolarını da çıkmaza sürükledi. Propaganda sürecinde ‘tek başına iktidar’ sloganıyla hareket eden Ulusal Birlik Partisi, seçimlerde bu hedefine yaklaşsa da ulaşamadı ve 24 vekille seçimlerden birinci sırada çıktı.

UBP’nin ardından Cumhuriyet Meclisi’nde en çok sandalyeye sahip ikinci parti olan ve kendine ‘ana muhalefet’ rolünü biçen Cumhuriyetçi Türk Partisi ise 18 vekile sahip oldu. Meclis’e girmeye hak kazanan hükümetin olası küçük ortakları Demokrat Parti ile Halkın Partisi 3’er vekile sahip olurken, her türlü senaryoda da muhalefette olmasına kesin gözüyle bakılan Yeniden Doğuş Partisi ise 2 vekille Meclis’te temsil ediliyor.

SUCUOĞLU’NUN HEDEFİ İSTİKRAR

Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu’nun nisap sıkıntısı yaşamayacak, istikrarlı bir icraat hükümeti kurma arzusu nedeniyle 2 seçenek üzerinde yoğunlaşıyor. UBP ve CTP’nin kuracağı 42 vekilli koalisyon ya da UBP’nin HP ve DP ile kuracağı 30 vekile sahip üçlü koalisyon hükümeti.

DP ve HP’nin 2’şer bakanlık talebi ve her iki küçük partinin de ‘3’ncü ortağa gerek yok’ tavırları Sucuoğlu’nda henüz yolun başında ciddi rahatsızlık yarattı.

Sucuoğlu, Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin ise ‘Halk bize güçlü bir muhalefet görevi verdi’ diyerek köşesine çekilmesine “Muhalefette kalmak için mi seçime girdin?” sözleriyle tepki gösterdi. Yaşanan tüm bu gelişmeler, daha seçimin üzerinden 10 gün geçmeden Başbakan Sucuoğlu’nun yeni bir erken seçimi dile getirmesine de neden oldu.

ERHÜRMAN: KAPIYI KAPATMADIK

Gerek siyasi çevreler gerekse iş dünyasından CTP’ye yönelik UBP ile hükümet kurma noktasında bir yapılan telkinlerden rahatsızlık duyan ve CTP’ye yönelik çok ilginç bir algı operasyonu yürütüldüğünü savunan Erhürman, siyasi nezaketi kaybetmeden bu süreci yürütmeye çalıştıklarını vurguladı.

UBP’nin 24 milletvekiline sahip olduğunu hatırlatan Erhürman, “Meclisin bir aritmetiği vardır. İlk olarak bu partilerin içerisinde güçlü sayılabilecek bir hükümet çıkarması beklenir. Rakamlar gösteriyor ki rahatlıkla 30’u da görebilirler” dedi.

Hükümet görüşmelerine kapıyı kapatmadıklarını vurgulayan Erhürman, “İlkeler üzerinden güven yaratacak bir koalisyon çıkma ihtimali varsa değerlendiririz. CTP’nin vizyonu ortada. Masaya bundan fazla bir şey getirecek değiliz. O getirdiğimiz üzerinde uzlaşma olursa, elimizi taşın altına koyarız. Anlattıklarımızın dışında bir şey yapmamızı kimse beklemesin” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu