EkonomiGenelManşetTürkiye

Seçimlerden sonra Türk Lirası ne olacak?

14 Mayıs seçimleri sonrası TL’nin dövizler karşısındaki durumunun ne olacağı konusunda hem iyimser hem de kötümser tahminler var

TL’YE KARŞI OLUMSUZ TAVIR

Piyasalar, 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçimleri öncesinde Türk Lirası’na karşı olumsuz bir tavır takındığı ve TL’nin değer kayıplarının derinleştiği görülüyor. Gerek Türkiye piyasaları gerekse küresel piyasalarda seçim sonrasında “devalüasyondan” söz edilirken, devalüasyonunun IIF tarafından belirlenen 21 dolar adil değer eşiğinin çok üstünde olacağı belirtiliyor. Reuters’a konuşan Capital Economics’in gelişmekte olan piyasalar baş ekonomisti William Jackson seçimlerin “yabancı fonları çekmeyi zorlaştırdığını” belirterek, “Türkiye’ye girişler durgun seyrediyor, bu da Merkez Bankası’nı dış açığı finanse etmek için küçük rezervlerini satmaya zorluyor” dedi.

SONUÇ TL’Yİ DE ETKİLEYECEK

Uluslararası ve Türkiye’deki kimi ekonomi çevrelerinde, seçimi muhalefetin kazanması halinde Türk ekonomisinde “faiz yükseltme” de dahil olmak üzere “Ortodoks” politikalara geri dönüş yönünde bir beklenti oluştu. Bu beklentinin gerçekleşmesi halinde TL’nin değer kazanacağına, tersi olması halinde ise değer kayıplarının artacağına yönelik yaygın bir inanç var. Türkiye’de rekor seviyelere yükselen cari açık da piyasanın dolara karşı ‘daha zayıf’ bir TL değer görüşünü besliyor. TL, dolar karşısında bu yıl %3’ten, 2020’nin başından bu yana ise %70’ten fazla değer kaybetti.

PİYASADAKİ KÖTÜMSERLİK “AŞIRI”

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), raporunda “Piyasaların, Mayıs’ta yapılacak seçimler öncesinde Türk Lirası’na karşı olumsuz bir tavır takındığını ve devalüasyonunun IIF tarafından belirlenen 21 dolar adil değer eşiğinin çok üstünde olacağını öngördüğüne dikkat çekildi. Cari açıktaki hızlı genişleme ve bu genişlemenin altında yatan nedenler göz önüne alındığında, “bu kötümserliğin anlaşılabilir” olduğunu vurgulayan IIF raporu, ancak seçimlerin “Türkiye’nin krediye dayalı büyüme modelinin sona ermesine zemin hazırlayabileceği” için piyasanın kötümserliğini “aşırı” olarak nitelendirdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu