KıbrısManşetSağlık

Şeker , fiziksel ve psikolojik bağımlılık yapıcı bir maddedir!

Şekerin beyin üzerindeki etkilerini araştırmak üzere yapılan bilimsel çalışmalarda , şeker verilen kişilerin beyin sintigrafilerinde beynin ilgili bölgelerinin ‘ panayır yeri ` gibi aydınlandığı gözlemlenmiştir. Beyinde bu denli bir etki yapan tek diğer madde kokaindir

🔴Şeker , tadı ve metabolizmada yarattığı etkileriyle çok güçlü bir uyarıcıdır ; tadı beyindeki haz merkezini uyarır , bu uyarılma ‘ mutluluk ` hormonlarının salgılanmasına neden olarak rahatlık ve mutluluk duygusu yaşatır. Her uyarıcı ve bağımlılık yapıcı maddede olduğu gibi , beyin aynı zevki hissedebilmek için o maddeye karşı bir istek doğurur ve zamanla aynı hazzı duyabilmek için daha fazla kullanmak gerekir.
🔴Şekerin beyin üzerindeki etkilerini araştırmak üzere yapılan bilimsel çalışmalarda , şeker verilen kişilerin beyin sintigrafilerinde beynin ilgili bölgelerinin ‘ panayır yeri ` gibi aydınlandığı gözlemlenmiştir.
Beyinde bu denli bir etki yapan tek diğer madde kokaindir.Şeker bağımlılığını kırmak için ne yapacağız?

🔴 Bilinçli olarak şeker ve tatlı gıdaların kullanılmasından sakınacağız. Çay kahve şekersiz veya doğal tatlandırıcı olan “Stevia” dan yararlanacağız.

🔴Şekerli ve suni tatlandırıcılı içeceklerden kaçınacağız.

🔴 Tatları tatlı olmasa da beyaz pirinç ve beyaz undan yapılan yiyecekler yendikten bir süre sonra şekere dönüştüğü için bunlardan da kaçınacağız.

🔴 Tatlı ihtiyacımızı taze meyvelerden sağlayacağız fakat meyve de içeriğinde bulunan früktozdan dolayı tamamen masum bir gıda değildir. Bu yüzden mutlaka ölçülü miktarda tüketeceğiz.

🔴 Beslenme rutinimize mutlaka badem ceviz fındık fıstık gibi sağlıklı yağlar ve fasulye mercimek ve nohut gibi bakliyatlara yer vereceğiz.

🔴 Proteinlerin sağlıklı yağların ve posanın yer verildiği glisemik indeksi düşük bir beslenme tarzına yöneleceğiz.

🔴Şeker bağımlılığı olan bireylerin genelde insülin direnci zaten gelişmiştir. Bundan kurtulmanın en etkili yollarından biri de düzenli egzersiz yapmaktır.

🔴 İlk zamanlar mutlaka tatlı bir şeyler yeme arzusu tuttuğu taktirde uygulanacak en iyi yöntem tatlıyı sağlıklı atıştırmalıklar ile birleştirmektir.

Örneğin : 2, 3 parça kakaodan zengin bitter çikolatayı 8-10 adet badem ve 3 kaşık yulaf ezmesiyle blenderden geçirmek sizi bir nebze de olsa tatlı krizinizden kurtarmak için güzel bir alternatiftir.

Besinler ilacınız. İlacınız besinler olsun.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu