GenelKıbrısManşet

“Sendikalar dik duruşunu yıl boyunca sürdürdü”

Kamu-sen Başkanı Metin Atan, katıldığı bir TV programında 2022 yılını değerlendirdi.

Kamu-sen Başkanı Metin Atan, katıldığı bir TV programında 2022 yılını değerlendirdi.

Yıl boyunca sendikaların dik bir duruş gösterdiğini ve mücadeleye devam ettiğini kaydeden Atan, “Sendikalar olarak var gücümüzle toplum adına çalışanlar, özel sektör adına yapılması gerekenleri yapmak adına hükümetle iş birliği içinde çalışmak için mücadele ettik” dedi.

2022 yılını sendikal açıdan başarılı bir dönem olarak değerlendiren Atan, “Emeğin sömürülmesi konusunda mücadelemizi verdik, hayat pahalılığının artması ile çarkın geriye döndüğünü görüyoruz, bunlarla ilgili bir mücadele içindeyiz, vergi dilimlerinin düzeltilmesi ile ilgili uzlaşı sağladık. Bu ülkede en büyük kavgamız denetimsizliktir” ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRETLİ ONORE EDİLMELİ

Asgari ücret değerlendirmelerinde de bulunan Atan, “Toplumun büyük bir kesimini ilgilendiren bir asgari ücret konusu var. Asgari ücret eşitlik ilkesine dayalı olmalı. Devlete ilk giriş ücreti ne ise asgari ücrette o olmalı ve hayat pahalılığı aynı oranda yansıtılmalı” diyerek 2023’e daha ılımlı, refah payının daha yüksek, asgari ücretlinin onore edilecek bir ücret almasıyla başlamış olmayı diledi.

KARŞILIKLI İYİ NİYET OLMALI

İşverenin Aralık ayı hayat pahalılığının belirlenmesinin ardından masaya oturmak istediğinin altını çizen Atan, “Hükümet ve sermaye her zaman iç içedir. Asgari ücret için Aralık ayı hayat pahalılığını da beklersek asgari ücret zammı Şubat ayını bulacaktır. Asgari ücret belirlenemediği sürece vergi dilimleri de güncellenemiyor. Kısacası karşılıklı iyi niyet olmalı” dedi.

BİR PARTİNİN GÜDÜMÜNE GİREN SENDİKACIKLAR VAR

“Alım gücü düştükten sonra isterseniz yüzde yüz zam yapın hayatı ucuzlatmadıkça hiçbir şeyin çözümü olmaz” ifadelerini kullanan Atan, Asgari ücretle ilgili sendikaların dik bir duruş sergilendiğini ifade etti ve ekledi “Bu ülkede sendikalar ve sendikacıklar var. Yani, bir partinin bahçesi olan ya da güdümüne giren küçük sendikalar var. Topluma hiçbir katkısı olmayan sendikacıklar, imza taklit ederek üye toplamaya çalışıyor. Bende buradan o sendika başkanına sesleniyorum yaptığın yasal bir suçtur” diye konuştu.

ASGARİ ÜCRETLİNİN TEK SIKINTI MAAŞ DEĞİL, ÖZLÜK HAKLARIYLA İLGİLİ DE SIKINTI YAŞIYOR

“Üyenin sorunlarını çözebiliyorsam sorunlarla ilgili çalışmalar yapabiliyorsam huzurluyum” şeklinde konuşan Atan, aldığı duyumlara göre asgari ücretlinin hayat pahalılığının yüzde 35 yansıtılacağını iddia etti. Ülkede kamu ve özel sektör kutuplaşması yaratıldığını savunan Atan, “Asgari ücretliyi köle statüsüne soktunuz bunu da sermaye ile birlikte yaptınız. İşvereni de düşünmek zorundasınız” diyerek uzlaşı ile asgari ücretlinin sadece maaş değil özlük haklarıyla ilgili de sıkıntıları olduğuna dikkat çekti.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu