GenelKıbrısManşet

Sendikalar ve toplum ‘Hükümete güvenmiyor’

14 sendika bugün, maaş kesintileriyle ilgili yasa gücünde kararnamenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuruyor

Sendikalar, “Hükümetin toplanacak parayı amacına uygun olarak kullanacağına güvenmediğini” açıkladı

Sendikalara göre, Anayasa’ya aykırı olduğu savunulan kararname, “tarihe fırsatçılık örneği” olarak geçecek

CTP ve HP sendikalara destek belirterek, hükümete “fırsatçı” girişimden geri dönmesi çağrısında bulundu

14 SENDİKA MAHKEMEYE BAŞVURUYOR…

Çeşitli iş kollarında örgütlü 14 sendika bugün, maaş kesintileriyle ilgili yasa gücünde kararnamenin iptali talebiyle bugün saat 09.30’da Anayasa Mahkemesi’ne başvuruyor. “Hükümetin toplanacak parayı amacına uygun olarak kullanacağına ve samimiyetine güvenmiyoruz” diyen sendikaların ortak açıklamasına göre, başvuru saat 09.30’da yapılacak. Ortak açıklamaya; Dev-İş, KTAMS, Hür-İş, Kamu-Sen, KTÖS, KTOEÖS, Türk-Sen, Güç-Sen, Koop-Sen, Vergi-Sen, Tıp-İş, Maliye-Sen, DAÜ Bir-Sen ve Çağ-Sen imza koydu.

GÖNÜLLÜLÜK ESASTIR…

Sendikaların ortak açıklamasında, hükümetin topluma ‘duyarsız’ muamelesi yaparak, Anayasa’ya aykırı yöntemlerle kazanç ve maaş üzerinden zorunlu ‘bağış’ toplamak istemesinin ‘adil ve hukuki olmadığı’ kaydedilerek, bağış ve dayanışmada gönüllülüğün esas olduğu kaydedildi. Açıklamada, hükümetin aldığı karar konusunda şöyle denildi: “Bu karar tarihe fırsatçılık örneği olarak geçecektir. Anayasaya aykırı yöntemlerle ve hakkaniyetsizce para toplanmasına karşı özel sektör çalışanları ve esnaf için, emekliler için, dar gelirliler için, maaş ve ücretli çalışanlar için adaleti yargı huzurunda arayacağız.”

CTP VE HP’DEN SENDİKALARA DESTEK…

Bu arada, CTP Genel Sekreteri Asım Akansoy ile HP Genel Başkanı Kudret Özersay, yaptıkları yazılı açıklamalarda, hükümetin kararını eleştirerek, sendikaların adımına destek belirtti. Akansoy, Anayasa’ya aykırı olduğu görüşünü belirttiği yasa gücünde kararname konusunda hükümete geri dönme çağrısı yaptı ve “Kararnameyi Anayasa Mahkemesi’ne taşıyan sendikalarımızın ve bu yasa gücünde kararnameye karşı olduğunu belirten tüm sivil toplum örgütlerimizin yanında olduğumuzu belirtiriz” dedi. Kudret Özersay da açıklamasında, “Meşruiyeti tartışmalı olan bu hükümet Türkiye’deki depremi bütçedeki açıklarını kapatmak için fırsata çevirmeye çalıştı, oysa yapılması gereken şey en baştan yetkili sendikalarla ve toplumsal bir uzlaşıyla hareket etmekti” dedi.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu