EkonomiKıbrısManşet

Sessizliğimiz de bir eylemdir

Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu, narenciye üreticisinin hükümeti yanlarında görmek istediğini ancak bugüne kadar böyle bir açıklama veya ilgi göremediklerini ifade etti


NARENCİYE ÜRETİCİSİNİN SESSİZLİĞİEN ALDANMAYIN… Ali Alioğlu, narenciye üreticilerinin son günlerde sessiz olduğunu ifade ederek “Sessizlikte bir eylemdir” dedi.

CYPFRUVEX ÜRETİCİDEN YANA OLMALI…  Cypfruvex’in yönetimimin ülkede bir tüccar gibi hareket ettiğini eleştiren Ali Alioğlu, kurumun aldığı ürünü tarihinde ilk kez fason yaparak tüccara verdiğini söyledi.

2020’YE GÖRE YÜZDE 40 REKOLTE KAYBIMIZ VAR… Alioğlu, geçen yıl aşırı sıcaklardan dolayı narenciye araçlarının üzerindeki çiçeklerin düşmesi nedeniyle bu yılki rekoltede yüzde 40 bir düşüş yaşanacağını söyleyerek, “Geçen yıl çıkan toplam narenciye rekoltesinin bu yılki rekolte ile karşılaştırılarak aradaki farkın üreticiye ödenmesini isteyeceğiz” dedi.

CAN SUYU’NUN FİYATI REKABET EDİLEBİLİR OLMALI …   Güzelyurt bölgesine aktarılacak cansuyunun fiyatının büyük önem arz ettiğini kaydeden Alioğlu, “Girdilerimiz döviz üzerinden. Bir de su daha pahalı bize ulaşırsa hem güney, hem de dünya ile rekabet şansımızı kaybederiz” dedi.

Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu, narenciye üreticilerinin son günlerde sessiz olduğunu ifade ederek “Sessizlikte bir eylemdir” açıklamasını yaptı.

Alioğlu, Narenciye üreticisinin hükümeti yanlarında görmek istediğini ancak bugüne kadar böyle bir açıklama veya ilgi göremediklerini ifade etti

Narenciye üreticilerinin sorunları olduğunu ancak hükümetin bu konuda halen bir adım atmadığını ifade ederek, Tarım Bakanı’nın hep doğuya değil, batıya da bakması gerektiğini anlatan Alioğlu, “Mesarya hükümeti” veya “Mesarya bakanlığı” olmamalarını arzu ettiklerini belirtti.

CYPFRUVEX ÜRETİCİNİN LEHİNE AKTİF ROL ALMALI

Cypfruvex’in yönetiminin ülkede bir tüccar gibi hareket ettiğini eleştiren Ali Alioğlu, kurumun aldığı ürünü tarihinde ilk kez fason yaparak tüccara verdiğini söyledi.

Piyasada üretici lehine aktif rol oynaması gereken Cypfruvex yönetiminin bunun tam tersini yaptığını ifade eden Alioğlu, “Eskiden Cypfruvex piyasada denge unsuru idi ve piyasada tüccarın açıklayacağı fiyata denge unsuruydu. Fiyatları gerçekçi açıklardı. Ancak, bu son zamanlarda olmuyor. Eski yönetim şeklinde dönülmesi şarttır” dedi.

ŞİMDİKİ TARIM BAKANI’NDAN TALEPLERİMİZE YANIT ALAMADIK

Alioğlu, Tarım eski Bakanı Dursun Oğuz’a bir ziyaret gerçekleştirerek bir takıp taleplerini aktardıklarını belirtti.

2020 yılında ülkede aşırı sıcaklardan dolayı narenciye ağaçlarındaki çiçeklerin çoğunun dökülmesi ile bu yıl meyvede yüzde 40 oranında bir düşüş yaşandığını bu konuyu bakan Dursun Oğuz’a aktardıklarını kaydeden Ali Alioğlu, Türkiye’nin bu konuda 1 milyar TL narenciyeye destek ayırdığını kendisine hatırlattıklarını Güney Kıbrıs Rum yönetimin de bu konuda hem hükümetten, hem de Avrupa Birliği’nden narenciye üreticilerine yadım yaptığını kaydetti.

Geçen yıl çıkan toplam narenciye rekoltesinin bu yılki rekolte ile karşılaştırılarak aradaki farkın üreticiye ödenmesini isteyeceklerini de anlatan Alioğlu, “Dünya genelinde bu konuda üreticilere destek veriliyor. Bizleri de düşünmeleri şarttır. Üreticiye destek vermelidir. Tarım ve tarıma uğraşan tüm üreticilere destek ve teşvik verilmelidir” dedi.

TONAJ FARKI ÜRETİCİYE ÖDENSİN

Alioğlu, KKTC hükümetinden de beklentilerinin özellikle geçen yılki tonaj ile bu yıl yaşanacak düşük tonaj farkının doğrudan gelir desteği kaleminden üreticiye üreticisine ödemesini eski bakan Dursun Oğuz’dan talep ettiklerini ifade etti.

Talep ettikleri bir başka konunun ise Doğrudan Gelir Desteği ödemeleri hakkında olduğunu kaydeden Alioğlu, “Doğrudan gelir desteği iki sınıfa ayrılsın. Birinci 5 dönüm ihracat yapan üreticiye dönüm başına 260 TL, 5 dönüm yukarısı ihracat yapan 325 TL ödeme yapılsın” dedi.

GENEL TARIM SİGORTASI YÖNETİMİNDE SEKTÖR TEMSİLCİLERİ DE OLMALI

Alioğlu, ülkemizde yaşanan dolu, kırağı ve olumsuz sıcaklardan doğacak doğal afetlerin tespitini yapan Genel Tarım Sigortası yönetim kurulunda üretici birliklerinin temsilcilerinin yer alması gerektiğini bunu talep ettiklerini kaydetti.

Bu konuyu da eski bakan Dursun Oğuz’a ilettiklerin kaydeden Alioğlu, narenciye üreticilerinin bu konuda çok hassas olduğunu vurgulayarak, kurulun dolu vurgununda geçen yüzde 21’lik koşul aranması oranının tekrardan gözden geçirilip düzeltilmesini de istedi.

Öte yandan, Bayındırlık ve Ulaştırma eski Bakanı Tolga Atakan’ın müsteşarı Kemal Bağzıbağlı’nın 2018’de bir genelge yayınlayarak Çiftçiler Birliği’nin üyelerinin araçlarını seyrüsefer harçlarını online çıkarma imkanı verdiğini ancak diğer tarım sektörlerini eklemediğini anlatan Alioğlu, bunun yasaya aykırı olduğunu bu uygulamanın diğer tarım sektörünü mağdur ettiğini de söyledi.

Konuyu KTNÜB yönetimi olarak dönemin Bayındırlık ve Ulaştırma eski Bakanı Ünal Üstel ile şimdiki Bakan Resmiye Canaltay’a ilettiklerini belirten Alioğlu, buradaki hedefin Çiftçiler Birliği ile sürtüşmeye girmek olmadığını tüm sektöre eşit davranılmak adına talep ettiklerini kaydetti.

SU TÜNELİ HAKKINDA AÇIKLAMA YOK

Eski Tarım Bakanı Dursun Oğuz’dan talep etikleri konular hakkında yeni bakanın kendilerine dönüş yapmadığını kaydetti. Üreticilerin bu konuda açıklama beklediklerini de hatırlatan Alioğlu, “Sayın bakan şu anda narenciye üreticileri için ne düşünüyor? Su tüneli hakkında bir açıklama yok. Tünel bitmiş diyorlar. Yakın zamanda havuza akıtılacakmış. Ancak, üreticilerin hiç bilgisi yok. Borular nasıl döşenecek? Hangi bölgeler su alacak? Fizibilite çalışması yapıldı mı? Üretici hatları uygun mu? Üretici birliklerine bu konuda bilgi verildi mi?”

ÖNEMLİ OLAN VERİLECEK SUYUN FİYATI

Güzelyurt bölgesine aktarılacak can suyunun fiyatının büyük önem arz ettiğini kaydeden Alioğlu, “Girdilerimiz döviz üzerinden. Bir de su daha pahalı bize ulaşırsa hem güney, hem de dünya ile rekabet şansımızı kaybederiz” dedi. Şu anda en pahalı elektriği ödeyerek üretim yaptıklarını da hatırlatan Alioğlu, narenciyedeki en yüksek maliyetin su olduğunu da kaydetti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu