KıbrısManşetSağlık

Seyis: Öldüreceksiniz bizi de kurtulasınız

Eski Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-İş) başkanlarından Mehmet Seyis, Gazimağusa’da dün sabahın erken saatlerinden beri elektrik olmadığı için zor anlar yaşadı. Mehmet Seyis, rahat nefes alabilmesi için oksijen makinesini arabanın çakmaklığına taktı

Eski Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-İş) başkanlarından Mehmet Seyis, Gazimağusa’da dün sabahın erken saatlerinden beri elektrik olmadığı için zor anlar yaşadı. Mehmet Seyis, rahat nefes alabilmesi için oksijen makinesini arabanın çakmaklığına taktı.

ARABA ÇAKMAKLIĞIYLA YAŞAM MÜCADELESİ

Elektriklerin kesilmesi nedeniyle yine oksijene erişim sorunu yaşayan eski DEV-İŞ başkanlarından Mehmet Seyis, çareyi araba çakmaklığında buldu. Mehmet Seyis, Gazimağusa bölgesinde yaşanan elektrik kesintilerinden ve hastanedeki sistemsizlikten dolayı yaşadığı sağlık sıkıntılarını GIYNIK’a anlattı. “Normalde bir ülkede geçerli bir neden olmadan elektriklerin kesilmesi hükümetin düşmesine bile neden olur” diyen Seyis, yaşanan kesintilerde makineye bağlı uyumak zorunda olan uyku apnesi hastalarının da oksijen konsantratörü olan hastaların da evinde diyalize bağlı olan hastalarının da ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını belirtti.

“SORUNU ANLAYIP ÇÖZÜMÜ BULMALIYIZ”

Elektrik kesintileri nedeniyle, hastanelere yığılma olacağının önceden hesaplanması gerektiğinin altını çizen Mehmet Seyis, böyle durumlarda araç-gereç, personel sıkıntılarının yaşanıyor olduğunu ve bu sorunu çözmek adına yapılması gerekenlere ilişkin tespitlerde bulundu.

“Belediyesi olan her yerde hastaların kapısına kadar ulaşabileceği tek veya en çok iki basamaklı salonlara jeneratörler kurulmalı ve oksijen kullanan hastalar için oralara elektrik prizleri, mesafeli sandalyeler konulup sıkışan hastaların cihazlarını alarak oralara gitmesi için yönlendirilmelidir ki hastanelerde diğer hastalara verilecek hizmetler aksamasın” diyen Seyis, “Bu çok masraflı bir uygulama olmayacaktır. Örneğin Mağusa Magem binaları bu uygulama için uygundur. Ama maalesef bizim yetkililerimiz bu yönde hala adım atmadıkları gibi bir de sessiz kalmaya devam ediyorlar” dedi.

“TEK SIKINTI ELEKTRİK DE DEĞİL”

Yedi yıl önce İdeopatik Pulmoner Fibroris (İPF) isimli akciğer hastalığına yakalanması nedeniyle ile sendikadaki görevinden ayrılmak durumunda kaldığını belirten Seyis, hastalığının ilk süreçlerinden bu yana Dr. Mustafa Akansoy’un hem hastalığının kabulü evresinde hem de hastalığının tedavisinde yanında olduğunu belirtti.

“BAZI NEDENLERDEN DOLAYI” DOKTORA ULAŞAMADILAR

7 yıl boyunca hastalığının her döneminde Dr. Mustafa Akansoy’a Mağusa Hastanesi’nde kolaylıkla ulaşabildiğini anlatan Seyis, son dönemlerde “Akansoy’a bağlı olmayan nedenlerden dolayı” kendisine ulaşmakta güçlük çektiğini dile getirdi. Tüm akciğer hastalarının aynı irtibat problemini yaşadığını belirten Seyis, bu problemin tedavilerine de olumsuz yansımaları olduğunu söyledi.

HASTALARIN DOKTORUNU SEÇME HAKKI VAR

İlgili konunun çözümü adına yaşadıkları sorunu içeren bir metin hazırladıklarını ve 700’ün üzerinde imza topladıklarını dile getiren Seyis, bunu Sağlık Bakanlığı’na ilettiklerini ve tedavi haklarının kendilerine tayin edilmesini, hastaların doktorlarını seçebilme hakkından faydalanmalarını istediklerini belirtti.

“HEM NEFES SIKINTISI, HEM EKONOMİK ZORLUKLAR”

Dr. Mustafa Akansoy’a ulaşmak ve tedavi görmek için Lefkoşa’ya gitmek zorunda kaldıklarını anlatan Seyis, durumu şöyle aktardı: “Biz ağır akciğer hastalarının Mağusa’dan Lefkoşa’ya gitmesi, aşırı yorulup nefes sıkıntısı yaşamamıza ayrıca bunun yanında ciddi bir de ekonomik külfete neden olmaktadır. Benzin bu kadar pahalı iken harcanan miktarlar yüksek olur. Yalnız bizim gidişimiz değil bir de eşlerimizin, yakınlarımızın her gün Mağusa’dan Lefkoşa’ya gelmek zorunda kalması bizi yıpratıyor.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu